VIDEO Ruga de la oras – Nedeia de la Caransebes

Conform tradiţiei, la Caransebeş în judeţul Caras Severin, în prima duminică după Paşti, Duminica Tomii, are loc ,,Ruga oraşului”, aşa zisa ,,nedeie”. În acest an, manifestările au început de joi şi ţin până duminica seara.
Cu acest prilej, locuitorii oraşului primesc musafiri din toate părţile, musafiri cu care merg la biserică unde participă la slujba religioasă. Este momentul când toţi fii oraşului se adună acasă de prin toată lumea de pe unde sunt plecaţi. Au fost văzute maşini cu numere de Germania, dar şi de Elveţia, Spania şi Italia, de fapt, cam de prin toată Europa.
Acasă, urmează masa festivă cu cei dragi de jur împrejurul ei, după care, toata lumea merge seara la joc. Ruga de la Caransebeş, aşa zisa Nedeie, se ţine la Duminica Tomii.

Deoarece Caransebeșul – ținutul gugulanilor – este o zonă cu tradiţie, manifestarea a început cu o defilare prin tot orașul. Parada a fost deschisă de către primarul Marcel Vela în fața primăriei după care, coloana cu fanfara în frunte, a pornit spre Parcul Teiuș. Cei mai frumoşi cai împodobiţi de sărbătoare și struniți de călăreți buni au fost ,,înaintașii” alaiului ce s-a îndreptat înspre locul amenajat de sărbătorire.

În faţa guglanilor, aşa îşi spun caransebeşenii, aseară au evoluat ,,fii orașului” – copii și tineri din oraș care au prezentat un program artistic ce a cuprins de la muzica folk la muzica populară. Un debut frum l-a avut Ana Vlaicu, care la cei 11 ani ai ei, a atacat două piese deosebit de grele și cu care s-a descurcat foarte bine. Emoțiile au fost mari fiindcă în fața scenei se aflau ,,tati și mami” care au urmărit-o până la sfârșit pe Ana.

Au urcat pe scenă în fața oamenilor care s-au adunat din ce în ce mai mulți în ciuda ploii, mai mulți artiști printre care cursanții ȘCOLII POPULARE DE ARTE ŞI MESERII „ION ROMÂNU” – SECTIA CARANSEBES.
MUZICĂ UŞOARĂ ȘI MUZICA POPULARA CU SOLIȘTI: SONIA DECA, DĂNUŢ GHILEA, CIUPICI VLAD
MUZICĂ POPULARA – SOLIȘTI: SLAGEANA CHICHEȘ, SNEJANCA BOȘCA, MARIANA JURCHESCU, ADELA JURCHESCU, VALENTIN VĂDRARIU, PATRICIA VELA,
ELISABETA BOSIOC, LORENA ȚIPLEA, ADRIAN BUGARIU,
MARILENA MĂRAN, IONELA BĂDĂLAN, NICOLAE BRÂNZEI,
ANA CEGA PÂRVULESCU,CONSUELA GRIGORIU, ION SBOROȘTEAN,
DANIELA VĂCĂRESCU, GABI ZAHARIA;

Azi, pe scenă vor urca trei mari ansambluri folclorice din Serbia, iar ziua de Duminică le v-a aparține Anei Lesko, Formaților Bosquito, și What”s Up și a lui Ruby. Ruga de la oraș se va încheia cu un foc de artificii de 25 de minute.

NU au lipsit mașinuțele și tot ce înseamnă distracție precum nici standurile cu mâncăruri. Cu toate că se știe că bănățenii sunt foarte pretențioși la mâncare, mai mulți comercianți și producători maramureșeni au adus la Caransebeș câte ceva din bucătăria maramureșană: sarmale cu păsat, bulz cu brânză, jambon și cârnați de Mangalița, dar și bobgulaș din fasole, gulaș din vițel, mititei sau fel de fel de fripturi la grătar. Și toate la prețuri accesibile.

Comentarii

comentarii