VIDEO Satele bănăţene ucise de drumurile judeţene – Locuitorii din Valeapai au ajuns la capătul răbdării din cauza drumului

Județul Caras Severin se poate lăuda cu cele mai proaste drumuri din ţară. Cine a fost odată pe un asemenea drum, a doua oară nu mai face această greşeală. Locuitorii din sate şi comune au ajuns la capătul puterilor şi al răbdării şi au început să protesteze cam prin tot judeţul. Din cauza drumului judeţean care leagă satul Valeapai de centrul comunal Ramna din judeţul Caras Severin DJ 572, oamenii au ajuns la capătul răbdării. Practic – ei sunt izolaţi de lume din cauză că drumul judeţean arată mai rău ca un drum forestier. Din cauza gropilor şi denivelărilor, maşinile oamenilor s-au rupt. 7 km – cât are drumul între centrul comunal de la Ramna și satul Valeapai, se pot face într-o oră dacă nu vrei să rupi maşina -la propriu.

Situaţia este şi mai gravă fiindcă din cauza aceluiaşi drum, nici o firmă de transport nu vrea să îşi trimită maşinile în Valeapai. Tot din cauza drumului, autobuzul care trecea prin sat înspre Lugoj, şi-a sistat cursele iar acum satul aflat la 12 km depărtare de Lugoj este izolat. Cine nu are maşină, nu are decât să meargă pe jos pe drumul care trece peste câmp şi prin pădure. Tinerii au plecat din sat – tot din cauza drumului. Sunt doar 17 km până la Bocșa, 13 până la Lugoj și 37 până la Buziaș, dar oamenii refuză să-și mai distrugă mașinile prin gropi.

De fapt, spre Lugoj drumul este atât de distrus încât acolo se poate ajunge doar cu camionul sau cu tractorul. Spre Buziaș, aceiași poveste – drum impracticabil. Și toate 3 sunt drumuri județene pe care în ultimii 27 de ani nu s-a mai făcut nici o lucrare de reparație de calitate. Mai grav este faptul că în ultimii ani, mai toate lucrările de reabilitare sau reparații ale drumurilor din județ, au fost câștigate de aceeași firmă. Iar drumurile arată tot la fel – pline de gropi și denivelări. O spun oamenii satelor prin care trec aceste drumuri.

Și locurile nu sunt așa de azi, de ieri. În urmă cu câțiva ani, sătenii au fost martorii unei întâmplări pe care nu o vor uita așa de ușor. Drumul este aşa de spart încât oamenii au ajuns să trăiască lucruri incredibile: o femeie care îşi aducea cu mașina mortuară acasă soţul decedat în spital, a privit cu groază cum din cauza gropilor, a sărit capacul cosciugului şi mortul era să ajungă pe jos.

Situaţia trenează de ani de zile şi în afară de promisiuni electorale nu au primit nimic niciodată. Ei sunt nemulţumiţi fiindcă drumul le-a distrus maşinile iar o parte dintre ei nu au autoturisme proprii. Au fost personal în audiența la Consiliul Judeţean, dar nici până în zi de azi nu s-a rezolvat nimic.

Primăria Ramna nu poate face nimic în afara scrisorilor și cererilor fiindcă legal nu are voie să intervină fiind drum județean. Direcţia de Patrimoniu a judeţului a întocmit documentaţia necesară pentru alte reparații și cârpeli și nicidecum pentru lucrări serioase de asfaltare a drumului. Povestea este aceeași de ani de zile, cârpeli și lucru de mântuială cu bani pe care Consiliul Judeţean Caraş Severin cică i-ar avea, dar mai are de aşteptat nişte aprobări.

Nota –
Ca ăsta sunt aproape toate drumurile judeţene din caras Severin. Foto impact: Sebastian Danciu

Comentarii

comentarii