VIDEO Sfarsit de sezon pe Semenic – Zapada masoara aproape o jumatate de metru

Pe Muntele Semenic, iarna 2016-2017 a fost cel mai bun sezon după mulţi ani, cu număr record de turişti, în ciuda infrastructurii turistice precare. Lipsa locurilor de cazare face că iubitorii sporturilor de iarnă să urce pe Semenic mai ales în week-end-uri însă, şi aşa, puţinele cabane şi pensiuni care funcţionează pe munte au ieşit, în această iarnă, pe plus.

Sorin Minda este unul dintre puţinii întreprinzători care se încăpăţânează să stea în vârful muntelui Semenic. În acest sezon, vremea a fost de partea lui, a nins din belşug şi pârtiile au fost pline. Numai la sfârşit de săptămână, însă, deşi, spune el, dacă ar avea infrastructura pusă la punct, muntele ar atrage turişti non-stop.

Un alt iubitor al muntelui este ,,chioșcarul” Cornel Podeanu. Îl cunoaște tot Banatul și nu numai. Ani la rând, Cornel a fost străjerul Semenicului, chioșcul său fiind singură unitate de comerț deschisă pe munte, mai ales vara. Așa de mult a iubit Podeanu muntele și așa a fost de dedicat profesiei sale de comerciant, încât și-a vândut apartamentul din Reșița, a făcut un împrumut la bancă și atunci când toți închideau și abandonau Semenicul, Cornel Podeanu a construit. Și-a construit un mic restaurant cu o terasă cochetă în care își primește clienții cu de toate, dar mai ales, cu celebrul său vin fiert. ,,Gata, este gata sezonul de iarnă pe munte. Erau vreo 40 de cm de zăpadă, a mai nins şi astă noapte ceva și probabil va mai ninge și la noapte. Așa arată cerul și în vreo 35 de ani de stat pe munte, am învățat și eu semnele cerului. Acu zăpada are vreo 50 de cm. Azi, duminică – am închis și am coborât la copii în Reșița. Nu sunt turiști. Poate să fie zăpada și de 2 metri, acu e gata. Este lună martie, oamenii vor primăvară, vor drumeții, vor grătare la iarbă verde și este normal să fie așa” mai spun Podeanu.

Legat de sezonul ce tocmai s-a încheiat, Cornel Podeanu spune că iarna 2016 – 2017 a fost una dintre cele mai adevărate ierni de vreo 10 ani încoace și a fost așa cum trebuie să fie iarna: cu zăpada, cu ger, cu viscol și multă ninsoare. Ca și sezon ,,economic” – acesta a fost cel mai bun din ultimii 5 ani. A nins mult, zăpada a atras turiştii, agenţii economici şi-au făcut treaba şi toată lumea a fost mulţumită.

Chiar dacă sezonul se apropie de final, pe Semenic încă mai este zăpadă. La acest sfârşit de săptămână, stratul de omăt a măsurat 30-40 de centimetri. Asta este valabil pentru sâmbăta fiindcă duminică noaptea a mai nins și s-au mai depus încă vreo 10 cm de omăt proaspăt peste ceilalţi 50 de cm existenți.

Turiștii spun că a fost un sezon bun. A fost un sezon bun, drumurile au fost curăţate – mai ales că zăpada și gheața au acoperit și gropile din asfalt. La minusuri trebuie adăugate lipsa locurilor de cazare, inactivitatea din mijlocul săptămânii și asta din cauza unui cerc vicios: administratorii de pârtii nu pornesc instalațiile de tracțiune fiindcă nu sunt turiști iar turiștii nu vin pe munte fiindcă nu funcționează instalațiile. Lipsa locurilor de cazare este și ea o mare problemă. Din peste 2000 de locuri de cazare câte oferea Muntele Semenic înainte de 1989, acum abia dacă mai găsești undeva la 100 de locuri. Tot ce a fost OJT este distrus, Dușan este închis de vreo 3- 4 ani și în rest mai funcționează vreo 3- 4 cabane. Au fost deschise mai multe în perioada sărbătorilor de iarnă, dar acum totul este cam pustiu. Noroc cu cabana Andra și încă două pensiuni care au fost deschise în acest sezon.

Tot la capitolul minusuri, ar putea fi trecute si serviciile de salubrizare, iluminat public sau alimentare cu apa. Fiindca acesta este tristul adevar: Fiindcă Primăriei Văliug puțin îi pasă de munte, gunoiul a zacut toata iarna pe langa cabane, turiștii nu au la dispoziția nici măcar un coș de gunoi, iar noaptea totul este negru si pustiu. Rar vezi un bec pâlpâind pe undeva pe la vreo cabana, iar despre o cișmea sau sursă de apă pe Semenic, nici nu poate fi vorba. Dacă nu ai sticla cu apă la tine, ori bei apă din bălțile din mijlocul drumului, ori faci setea. Sau mergi până la Podeanu sau la Andra să-ți cumperi apă. Cât privește povestea cu ,,izvoarele cristaline” – totul este o….poveste. Alea sunt la Baia vulturilor sau in altă parte.

Și tot la capitolul ,,gospodărie” intră și capitolul toalete publice. Este adevărat, există pe Semenic trei toalete așa zis ecologice, dar acestea nu au fost golite și curățate niciodată – cel puțin în această iarnă. Așa că din toalete ecologice, acestea s-au transformat în adevărate bombe ecologice. În schimb, acum câteva zile au fost aduse alte trei cabine. Se pare că aici se potrivește de minune bancul cu o anumită etnie care în loc să spele copiii când se murdăresc, preferă să facă alții.

Comentarii

comentarii