VIDEO Silvicutorii protestează împotriva prețului mare al lemnului din pădure

Operatorii economici din industria forestieră protestează împotriva preţurilor exorbitante pe care Regia Naţională Romsilva le-a stabilit pentru vânzarea masei lemnoase prin licitaţie. Zeci de agenţi economici s-au adunat joi în fata sediului Direcţiei Silvice din Reşita şi au refuzat să participe la licitaţia care a fost reprogramată pentru astăzi deoarece au constatat că preţurile au rămas la fel ca la prima licitaţie, cea din luna decembrie duble și chiar triple ca și până acum. În Caraș Severin, ritmul de creștere al pădurilor, este cu mult peste puterea de exploatare a silvicultorilor.

La sediul Direcţiei Silvice Caraş-Severin a fost reprogramată, joi, pentru a treia oară, licitaţia privind vânzarea a 409.000 metri cubi de lemn însă, la fel ca la precedentele licitații, operatorii economici care s-au înscris, au refuzat să se prezinte la şedinţa deschisă. Ei protestează în acest fel, împotriva preţului prea mare de pornire a licitaţiei. Oamenii spun că nu-şi permit să achiziţioneze pădurile la preţuri duble sau, în unele cazuri, triple, deoarece nu este sustenabil. Ei riscă să-şi închidă afacerile şi să trimită în şomaj peste 3000 de oameni din tot județul. Aceștia lucrează – fie la tăierea și transportul lemnului de pe munte și până la produsele finite: cherestea, materiale de construcție din lemn, scândură sau lemn pentru fabricarea mobilei. De asemenea- opetorii din domeniul forestier, sunt foarte supărați de anatema care s-a aruncat asupra lor: din cauza celor care fură pădurile, au fost băgați și ei ,,în aceeși oală”. Patronii societăților comerciale spun ca poliția și autoritățile să-și facă datoria și să prindă adevărații hoți de lemn și pădure.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice nu au cum să intervină pentru a soluţiona criză deoarece preţurile au fost stabilite la nivel naţional. Totuşi, spera că, până la sfârșitul lunii februarie, să se reglementeze preţurile, lucru posibil, însă, doar prin hotărâre de guvern.

Săptămâna viitoare, peste 5.000 de operatori economici din întreaga ţara vor protesta şi în capitală, la Ministerul Mediului.

Comentarii

comentarii