VIDEO Salvati padurile! Radarul padurilor functioneaza. Suna la 112

Oricine va putea cere verificarea legalităţii unui transport de lemn, apelând 112 şi indicând numărul maşinii. Serviciul a fost lansat pe 8 octombrie. Este vorba de sistemul de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca „Radarul pădurilor”.
Sistemul, popularizat sub numele de „Radarul pădurilor”, este promovat într-un material video lansat de Departamentul pentru Ape şi Păduri, pentru sensibilizarea oamenilor privind problema defrişărilor.
Odată cu implementarea sistemului, orice cetăţean poate face sesizări la numărul 112 privind transporturile de lemn care ar putea proveni din tăieri ilegale.
„Radarul pădurilor” este un sistem informatic care permite monitorizarea traseului lemnului de la plecarea din pădure şi până devine mobilă sau iese din ţară, în timp real, se arată într-un comunicat al departamentului.

Si video brut, complet

[youtube id=”DTnBAzDiwN8″]

La fiecare transport de lemn, lucrătorul silvic sau firma care a cumpărat lemnul respectiv trebuie să înscrie în sistemul informatic SUMAL, pe care îl accesează de pe smartphone.
Datele de pe avizul de însoţire a transportului vor fi verificate de sistem şi, dacă sunt corecte (avizul a fost procurat legal, cantitatea respectivă de lemn a fost recoltată legal), sistemul va emite un cod unic, care trebuie înscris în avizul de însoţire. În cazul în care datele înscrise pe aviz nu sunt corecte, aplicaţia nu generează codul unic şi serverul central emite un mesaj de avertizare pentru utilizator şi o alertă către organele de control.
Odată plecat din pădure, în cazul unui control, transportatorul trebuie să prezinte avizul cu cod unic. Legalitatea transportului se poate verifica şi fără oprirea maşinii, căutând datele avizului în sistemul informatic după numărul de înmatriculare.

Comentarii

comentarii