VIDEO Studenţii reşiţeni de la U Eftimie Murgu, la Cafeneaua cu povești Erasmus+

Camera Deputaților a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege, prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit ,,Zi a Culturii Naționale”, iar decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie — ,,Ziua Culturii Naționale” a fost semnat la 6 decembrie 2010.
Şapte tineri din Franţa, Belgia sau Spania sunt prezenţi în Caraş-Severin. Aceştia beneficiază de stagii de practică sau voluntariat, finanţate prin programul ERASMUS+. Tinerii şi-au împărtăşit povestea Erasmus cu studenţii reşiţeni de la Universitatea Eftimie Murgu, la ”Cafeneaua cu povești Erasmus+”.

La Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa a avut loc o acţiune intitulată Cafeneaua cu povești Erasmus+, în care studenţii şi voluntarii străini care au stagii de practică în Caraş-Severin au vorbit despre experienţa lor. Obiectivul acţiunii a fost acela de a-i determina pe studenţii reşiţeni să acceseze un stagiu în străinătate.

Conf. univ. dr. ing. Cristian Chioncel, prorectorul universităţii reşiţene, a declarat pentru infocs.ro ca: ”La începutul acestui an, la Bucureşti, la una din întâlnirile organizate la nivelul ministerului, s-a numit de aşa numita internaţionalizare, acasă. Ce se înţelege prin aceasta? Toţi studenţii care au ocazia să participe, prin diferite forme, cum este şi Erasmus, la schimburi interculturale, la studii în străinătate, au acces la o astfel de experienţă. Dar cât pot fi aceştia? Cinci la sută, zece la sută, maximum 15%. Şi atunci, ne întrebăm ce se poate face pentru ca şi ceilalţi 85-90% care rămân acasă şi care nu pot participa la un asemenea schimb, să aibă şi ei parte de beneficiile acestei internaţionalizări”.

Cu această ocazie, studenții și tinerii veniți din Belgia, Franța și Spania le-au împărtăşit colegilor impresii despre experiențele lor din România de până acum, într-un cadru nonformal.

Pe de altă parte printre participanţii români s-au găsit doritori care să acceseze o astfel de bursă, deoartece sunt convinşi că o astfel de oportunitate îi va ajuta în cariera pe care şi9-o doresc fie în România fie în străinătate.

Astfel de programe sunt modalităţi prin care universităţile din România pot reprezenta un câştig pentru aceşti studenţi, care intră în contact cu alte culturi, având în vedere că stagiile de formare în străinătate contribuie la dezvoltarea profesională şi personală a tinerilor.

Comentarii

comentarii