VIDEO Targul de primavara de la Neu Werk de la Bocsa – Traditia merge mai departe

Targul de la Neu Werk – un cartier la orasului Bocsa cunoscut de localnici ca ,,Targul de vite de la Bocşa” atrage an de an tot mai mulţi participanţi. Acest târg, cel mai mare târg de cai din vestul țării, se ţine anual, dar strict în luna mai şi la el participă crescători de animale, dar și producători agricoli, preparatori de produse alimentare tradiționale, meşteşugari, comercianţi din Bocşa, dar si din judeţ sau din ţară. După ce a fost închis de comuniști în urmă cu vreo 40 de ani, târgul a fost redeschis de primarul Eugen Cismăneanțu și acum a ajuns la a treia ediție și iată că tradiția a fost reluată. Dovada – la ora 11, aproape că nu mai aveai loc să pui un stand sau o căruță în tot târgul. În plus, participanții – fie ei vânzători sau cumpărători ori simpli gură – cască, nu plătesc un leu. Totul este gratuit, comercianții având obligația să lase locul curat.

Deschiderea târgului a făcut-o – așa cum șade bine unei gazde, primarul orașului, Eugen Cismăneanțu, alături de Pavel Nefir – directorul Camerei Agricole a județului secondați de directorul Casei de Culură, Dan Liuț.
Bocsa 7 mai (8)
Și în acest an, crescătorii de cai au făcut un adevărat spectacol cu cabalinele lor. Mulți au venit cu caii la târg doar pentru a prezenta animalele, doar pentru a se lăuda cu ele. Și au avut cu ce. Pe lângă cai, târgoveții au vândut sau cumpărat purcei, porci de tăiere, pui de găină, de rață, iepuri, câini de pază, dar și păuni și bibilici. Prețul unei perechi de cai ajunge la 8-9000 de lei, iar al unei perechi de păuni, trece de 1000 de lei.
Bocsa 7 mai (42)
Pe lângă crescătorii şi producătorii din Bocşa, anul acesta au fost prezenţi meşteşugari din Reşiţa cu hamuri, curele, chimire, coşuri din nuiele, fierari din Zalău cu clopote și potcoave pentru vite, hamuri și chiar atiști artizani, cioplitori în lemn.
Bocsa 7 mai (38)
Ca de obicei, un punct aparte în desfășurarea târgului, l-a constituit expoziția de produse culinare tradiționale: de la mălaiul în țest și până la brânzeturi, zacuscă de ghebe, mezeluri din oaie și capră și tradiționalii mici din casă și de casă. Nu au lipsit răchia de Banat și sucul natural de mere de la Cornereva.
Bocsa 7 mai (2)
Organizatorii evenimentului au fost Primaria si Consiliul Local al orasului Bocsa alături de Camera Agricola a județului Caraș Severin și Casa de Cultură Bocșa. Targul a fost și acum începe să redevină unul dintre târgurile de renume in zona de vest a României si chiar poetul dialectal al Bocsei, Tata Oancea, a scris o poezie despre „Targul mare” de la Bocsa.

Comentarii

comentarii