VIDEO Teze si antiteze in Consiliul Local Resita – Multe discutii in contradictoriu

O altă ședință de Consiliu Local s-a lăsat cu discuții aprinse pornite de la contradicțiile între cele două grupări politice de stânga și dreapta care fac parte din forul administrativ. Unul dintre proiectele propuse pe ordinea de zi și care a fost îndelung dezbătut cu opinii și argumente pro și contra de către consilierii locali PSD PMP și PNL +P Verde se referea la scoaterea unităților de învățământ de sub administrarea Primăriei și reintroducerea administrării proprii. Dacă în ultimii 4 ani Primăria era cea care plătea gazul pentru unitățile de învățământ din municipiu, Popa vrea ca acestea să-și plătească de acum singure factura la încălzire.

Consilierii PSD și PMP nu au fost de acord cu această hotărâre, consiliera Simona Voin subliniind faptul că nu este normal ca Primăria să își ”ia mâna” de pe școli și acestea să se descurce singure în condițiile în care la unele unități de învățământ bugetul nu acoperă cheltuielile.

Primarul a motivat propunerea proiectului prin aceea că în urma controlului celor de la Curtea de Conturi s-a depistat ca ilegală plata gazului cu accize de către Primărie, accize pe care administrația locală nu o poate apoi factura și îi asumă aceste costuri.
”Noi Primăria plătim gazul la instituțiile de învățământ, la școli, licee, grădinițe și plătim accize, în timp ce școlile sunt scutite de accize și ar trebui ca și celelalte contracte pe care le au cu curentul, cu Enel-ul, cu Aquacaraș, cu apa-canalul, să-și facă contractele lor”, a precizat primarul Popa.

Proiectul a fost reintrodus într-o ședință de îndată după ce consilierii PSD au cerut în timpul ședinței o pauză pentru consultări.

”Eu personal nu voi mai plăti nicio factură de gaz cu acciză dacă este ilegal și ce se întâmplă de acum în colo vor plăti cei care nu sunt de acord să trecem școlile în administrarea lor”, a amenințat primarul. Popa a mai spus că trebuie să înțeleagă consilierii locali că au, printre alte responsabilități, și una financiară, iar decizia lor poate să îi coste bani pe care-i vor aduce de acasă.
Săptămâna viitoare edilul vrea să încheie contracte de management cu directorii tuturor instituțiilor de învățământ pentru ca astfel fiecare să poată da socoteală pentru modul în care se gestionează.
Pe profesori și directori îi îndeamnă să meargă în județ și să-și atragă elevi pentru ca școlile să se poată administra.

”Eu țin pe această cale să îi responsabilizez să-și urmărească costurile cu mult mai mare atenție și cred că vor reuși să-și plătească toate cheltuielile dacă se încarcă și cu elevi. Dacă au elevi vor avea resursă financiară și de la minister și de la noi, dacă nu, noi nu vom accepta să ținem școli doar pentru a accepta cadre didactice fără elevi. Punct!”, a spus hotărât edilul. De asemenea se ia în discuție cu Inspectoratul Școlar ca în anul școlar ce vine să fie comasate unele instituții de învățământ.
In cateva minute, www.infocs.ro va va prezenta un material video cu sedinta de marti.

Comentarii

comentarii