VIDEO Trandafiri, gălbenele, ciuboţica cucului şi ghiocei înfloriţi la Reşita în 3 ianuarie

Temperaturi de primăvară, cu flori de toamnă și ghiocei înfloriţi la Reșița. Azi, 3 ianuarie 2018, la Reșița sunt ghioceii înfloriți iar străzile orașului au fost pline de oameni ieșiți cu treabă fiind prima zi de muncă după minivacanța de anul nou.
În mod normal ar trebui să fie ger și temperaturile sub zero grade, la Reșița, printre blocuri, au început să înflorească ghioceii și nu doar ei. Pe ici, pe colo se mai pot vedea trandafiri înfloriți, crizanteme, gălbenele și ciuboţica cucului. Iarba este și ea verde iar tufele nu și-au pierdut frunzele.

Cu toate că suntem în plină iarnă cu gerul Bobotezei în față -asta cel puţin teoretic şi din amintiri, în Banatul Montan semnele primăverii sunt deja extrem de vizibile: ghioceii au scos capul semeţ şi se bucură de soare, în toată frumuseţea lor.

Prin micile grădinuţe din fața blocurilor, se pot vedea deja pâlcuri, pâlcuri de ghiocei. Și nu vorbim aici de câteva fire, ci, de tufe de ghiocei. Aceasta din cauza temperaturilor neobişnuit de mari pentru această perioadă din acest anotimp.

Reșițenii și în general bănățenii din Banatul de Munte, sunt deja obișnuiți cu asemenea fenomene în această parte a ţării. În zona Reșiței, este ceva obişnuit să răsară ghioceii aşa devreme. Au fost ani în care au înflorit ghioceii chiar din luna decembrie, însă anul acesta au fost ceva mai leneşi, şi au ieşit abia înainte de anul nou. Acum, sunt deja mari.

Oamenii spun că în mod normal, ghioceii înfloresc în martie. Ei sunt convinși că iarna nu este gata, că până la primăvară mai este. Cu toții se tem că iarna se va întoarce și gerul aşi va spune cuvântul. În condițiile în care au început să înmugurească și pomii, căldura de până acum este de rău augur pentru pomii fructiferi.

Chiar dacă afară este vreme plăcută, oamenii sunt convinși că nu este o vreme normală pentru 3 ianuarie.

Comentarii

comentarii