VIDEO Un preparat tradițional: Papanasi cu dulceata si smantana

Un preperat delicios, dar atenție, foarte sățios și cu mare putere calorică. Nici să nu vă gândiți la aceast preperat dacă sunteți la cură de slăbire sau puneți în calcul tot ce puneți pe masă.

 

Ingredientele ajung pentru vreo 20 de bucăți sănătoase:

Pentru aluat avem nevoie de:

1 kg brânză dulce grasă de vacă grasă, semimoale – dacă este prea seacă sau prea slabă, vor ieși papanașii tari.
5 oua
1 linguriță cu vârf de sare
1 linguriță de bicarbonat de sodiu nestins
500 g făină, dar să mai aveți pregătite vreo 100 de grame de rezervă
5 linguri de gris mai mărunt
2 linguri de zahăr tos, chiar 3 dacă vă place mai dulce, dar nu mai mult fiindcă maronește papanșii la prăjit.
2 plicuri de zahăr vaniliat de calitate
1 ceașcă de unt topit călduț
ulei pentru prajit
opțional o mână de stafide sau coajă rasă de lămâie

Mai avem nevoie pentru servirea pe farfurie de:

Dulceață de căpșuni sau vișine, caise, fructe de pădure, afine sau kiwi ori smochine
Smântână de calitate semifermentată (dulceagă)
Zahăr vaniliat pudră

Toate ingredientele se frământă pe rând, în felul următor: brânza dulce amestecată bine cu ouăle întregi, zahărul tos, untul și la final adaug făina cernută împreună cu bicarbonatul de sodiu și amestecată cu jumătate din gris. Se frământă sau se malaxează bine amestecul, dacă mai este nevoie – adică – dacă aluatul ,,mai cere” – pun restul de gris și dacă tot nu este suficient, mai pun puțină făină, câte un pic. Aluatul rezultat trebuie să fie mai moale ca cel de gogoși, dar să se poată modela. Eu las ,,la odihnit” 10 minute și în cazul în care aluatul este prea sec sau tare, eu pun vreo două linguri de smântână.

Nu se insistă prea mult cu frământatul prea mult și când ste gata, las la ,,odihnit” 10 minute la cald, acoperit – ca la aluatul dospit. Pe masa dată cu ulei – nu folosim făina că intră în aluat și ies papanașii tari, se întinde un sul din care tăiem bucăți potrivite din care formăm inele, așa ca în materialul video, câte o bilă, și punem la prăjit în baie de ulei la foc potrivit spre mic, ca să se pătrundă încet. Avem grijă să-i răsucim cu grijă când pe o parte, când pe alta. Îi rumenim un pic mai tare. Se lasă să se ridice singuri, să se rumenească frumos, se scot pe șervete de hârtie și-i servim cu dulceață și smântână peste care punem zahăr vaniliat pudră. Nu uitați, aluatul nu este prea dulce.

Sunt foarte buni fierbinți sau calzi – reci, sunt ,,grei”.

Comentarii

comentarii