VIDEO Urzicile, stevia, leurda, dragaveiul – intre aliment si medicament

După o iarnă lungă, în care ne-am bombardat organismul cu alimente grele, afumături, conservate sau pline de conservanţi, a venit timpul detoxifierii. Urzicile, dragaveiul și leurda, au apărut pe piață și sunt la mare căutare, deoarece se știe că aduc numai beneficii organismului.
Ştevie, dragavei, urzici, leurdă, spanac, toate au proprietăţi antioxidante, sunt pline de fibre şi vitamine. În ceai sau în mâncare, aceste verdețuri fac minuni pentru organismul uman, iar asta se știe încă din cele mai vechi timpuri. O cură de urzici primăvara, purifică sângele fiind de mare ajutor persoanelor anemice. În plus sunt o sursă importantă de fibre, proteine, vitamine și minerale. Leurda și dragaveiul au proprietăţi miraculoase asupra funcţiei hepatice, iar studii recente au demonstrat că ameliorează suferinţa bolnavilor de diabet şi hipertensiune arterială.

În piețele reșițene, grămezile de sănătate verde, urzici, leurda și dragavei, și-au făcut deja apariția de vreo lună. Prima dată urzicile, apoi spanacum și acum leurda și dragaveiul. Iar oamenii le caută ca pe aur, mai ales că prețurile sunt mici, dacă e să luăm în calcul beneficiile pe care le aduc.

Pentru a beneficia de toate calitatile verdețurilor de primăvară, specialiștii recomandă cure de două – trei săptămâni minim. Apoi, să nu uităm de stevie, de stir și loboda alba și roșie.
Se pot găti cu carne sau de post sub formă de piure, mancare în amestec cu legume sau ciorbă de urzici.

Comentarii

comentarii