VIDEO Ziua Morţilor la catolici, a umplut cimitirele crașovenești cu mii de luminițe

Cimitirele credincioşilor catolici au cunoscut o mare însufleţire în aceste ultime zile. Încă de miercuri, oamenii au mers la mormintele celor dragi şi le-au curăţat, au văruit marginile şi au schimbat coroanele vechi. Sâmbătă, de Ziua tuturor Sfinților sau Ziua Morţilor- în calendarul catolic, oamenii vor merge cu flori şi lumânări la cimitir şi vor aştepta sosirea preotului care va ţine slujbe de pomenire şi liniştire a sufletelor.

Chiar dacă în timpul anului munca şi ocupaţiile îi opresc pe oameni să treacă mai des pe la mormintele din cimitire, de 1 noiembrie de Ziua Morţilor, credincioşii de rit catolic din Banat, iau cu asalt mormintele celor dragi. Florile de pe morminte sunt împrospătate, mormintele aranjate, iar crucile împodobite cu coroane şi jerbe de flori.

În ziua de 1 noiembrie, de Sărbătoarea tuturor sfinţilor din calendarul catolic, femeile şi bărbaţii din comuna Caraşova din Caraş Severin, au mers din timp la cimitir să aprindă lumânările pentru cei plecaţi în lumea celor drepţi.

Odată cu lăsarea serii, în cimitirul satului clipesc mii de luminiţe la mormintele celor dragi.
În Caraşova, de Ziua Morţilor, satul renaşte la viaţă – semn că este mare sărbătoare. Același lucru se întâmplă și la Clocotici, Iablacea, Vodnic, Nermet, Lupac, dar și la Reșița, Anina, Bozovici, Rusca Montană, Bocșa, Ocna de Fier, Dognecea, Văliug, Fărâna, Brebu Nou sau alte localități în care au trăit comunități compacte de credincioși catolici.

Reeditare

Comentarii

comentarii