VIDEO Ziua Naţională la Reşita cu discursuri, paradă şi fasole cu ciolan la cazan

Cu mic, cu mare, reşiţeni s-au adunat astăzi în Piaţa 1 Decembrie 1918 din mijlocul oraşului pentru a sărbători împreună Ziua Naţională a României. Manifestările organizate cu acest prilej au cuprins un ceremonial militar şi religios şi o paradă a structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi a tehnicii din dotare.
Trecerea în revistă a Detaşamentului de Onoare şi prezentarea onorului şi intonarea imnului național, au deschis manifestările din Piaţa 1 Decembrie 1918 din Reşita prilejuite de Ziua Naţională a României.

Oficialităţile au ţinut mici discursuri – de această dată fără pic de nuanţa politică. Au vorbit prefectul Matei Lupu, prețedintele CJ- Silviu Hurduzeu și primarul Reșiței, Ioan Popa. Discursul edilului a fost unul simplu, cu multe elemente legate de istorie și actualitate. Cel mai aşteptat moment, a fost defilarea detaşamentelor de jandarmi, poliţie, poliţie de frontieră şi pompieri cu parada maşinilor de intervenţie.

La eveniment au participat foarte mulţi reşiţeni de toate vârstele însoţiţi de copii.

La final, reşiţenii au fost invitaţi la o porție de fasole cu ciolan. Primăria şi Inspectoratul de Jandarmi au pregătit cu această ocazie aproape 1.000 de porţii. Cei care au dorit, au fost serviți ca la cazarmă – direct de la cazan cu iahnie de fasole cu ciolan afumat, pâine şi castravete murat. Toți reșițenii care au mâncat din fasolea de sărbătoare, au avut numai cuvinte de laudă la adresa bucătarilor și mai ales, pentru această inițiativă. Este pentru prima dată când la Reșița s-a respectat tradiția: locuitorii să fie serviți cu mâncare la cazan. Cu toate că vorbim de sute de oameni, fasolea a ajuns la toată lumea și totul s-a desfășurat în cea mai mare ordine și disciplină.

Primarul Reșiței, Ioan Popa, a vrut să se convingă singur de calitatea mâncării, mai exact, a cui fasole este mai bună – a Primăriei sau a Jandarmilor. Așa că, a stat la rând ca orice reșițean, a luat o porție de fasole și alături de viceprimarul Adrian Dacica, s-au așezat între oameni la una dintre mese și a mâncat gospodărește, ca după o zi de muncă în frig. Rezultatul a fost…..egalitate. Ambele bucătării au ieșit câștigătoare.

Comentarii

comentarii