VIDEO Ziua Naţională serbată cu o lecție de istorie cu aromă de sarmale la Gen 7

Istoria poate fi marcată și prezentată copiilor și în alte moduri decât cele clasice, din clasele de scoală sau cabinetele de seminarii. Așa cum s-a întâmplat și la o școală din Reșița, unde momentele istorice au fost prezentate copiilor prin aburii unei mâncări tradiționale românești: sarmalelor cu mămăliguță și cu smântână.
Profesorul de istorie Ionuț Gârtoi s-a prezentat la clasă așa cum face de obicei, numai că de această dată, nu a venit cu catalogul sub braţ, ci cu oala de sarmale aburinde în mână, cu ceaunul cu mămăligă și cu găletușa de smântână. El a fost ajutat de directorul adjunct al școlii, pofesoara Ileana Pomoja. Apoi, printre întrebări și răspunsuri legate de Ziua Naţională și semnificația datei de 1 Decembrie 1918, copiii s-au trezit pe mese cu farfuriile cu sarmale aburinde stropite cu smântână și cu mămăliga fierbinte alături.

Tânărul profesor s-a gândit că este momentul ca o lecție de istorie de o asemenea importanță să fie prezentată mai altfel copiilor. Și fiindcă tema lecției a fost ,,Ziua Naţională a României” – dascălul s-a gândit că cel mai potrivit exemplu într-un asemenea moment, nu poate fi decât o mâncare tradițional românească. Așa că, împreună cu soția – care este și dânsa tot cadru didactic, au făcut peste 100 de sarmale pe care le-au pus la fiert disdedimineață în așa fel încât la pauză mare, sarmalele să ajungă în fața elevilor.

Şi unde mai pui că profesorul Gârtoi a fost ajutat în misiunea sa culinara de directoarea şcolii care a trecut la cratiță și cu pricepere a scos sarmalele din oală și le-a pus pe farfurie. Dacă ziua de 1 Decembrie a fost întâmpinată cu sarmale, se pare că sărbătorie de iarnă vor aduce o mare surpriză copiilor care vor încerca să pregătească ceva deosebit, la nivel de școală.

Comentarii

comentarii