VIDEO 133 de milioane de euro pentru cărășeni- Rovana Plumb la Reșița

Bani europeni pentru apa si canalizare

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a semnat, astazi, la Resita, contractul de finantare a proiectului „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Caraş Severin”. Dupa ce, intr-o prima faza, au fost investite peste 60 de milioane de euro in cadrul Programului ISPA pentru reabilitarea sistemelor de apa si canalizare, acum, prin acest proiect, alte peste 100 de milioane de euro vor ajunge in judet, pentru extinderea retelor de canalizare in Resita, Caransebes, Bocsa, Anina, Oravita, Otelu Rosu, Baile Herculane si Moldova Noua.
In valoare de peste 100 de milioane de euro, proiectul propune asigurarea unor servicii de alimentare cu apă şi canalizare de calitate pentru toate orasele judetului Caras-Severin, dar şi reducerea poluării pe fluviul Dunărea şi pe râurile: Timiş, Bârzava, Cerna şi Bistra ca urmare a tratării afluenţilor de apă uzată. De asemenea, prin implementarea acestui proiect, 138.000 locuitori ai judeţului vor beneficia de alimentare cu apă potabilă de calitate şi un sistem de canalizare modern.
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, iar valoarea totală este de aproximativ 108 milioane de euro, din care aproape 90 de milioane reprezintă cofinanţarea din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.
Ministrul mediului si Padurilor Rovana Plumb a făcut și o vizita de documentare în Caras Severin, mai exact în unele zone cu probleme de mediu.
În zona Clisurii Dunarii a vizitat iazurile de decantare ale fostei societati miniere Moldomin Moldova noua, unde an de an sunt ridicate în aer si purtate uneori si peste Dunare, în Serbia, tone de steril.
Pâna la finalizarea contractului de privatizare al unitatii miniere, care prevede ca noul proprietar sa ecologizeze zona, Rovana Plumb s-a angajat în gasirea de finantari pentru o solutie provizorie: umectarea celor peste 100 de hectare de steril. Costurile pentru această operaţiune se ridică la peste 75 de mii de euro lunar.
“Sunt convinsă că voi găsi o soluţie împreună cu membrii executivului pentru că sănătatea oamenilor din această zonă este prioritară pentru noi” – a afirmar ministrul Mediului
Gestionarea fondurilor forestiere din Caras Severin si ecologizarea fostei exploatari de uraniu de la Ciudanovita, în care se constata o depasire a nivelului de radiatii, au fost alte subiecte abordate de ministrul mediului în vizita efectuata ieri în Caras Severin.

Comentarii

comentarii