VIDEO Bucurie pe un sfert la Bozovici – se redeschide o parte a spitalului din comună

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, dr. Dumitru Secăşan, a declarat că ,,Centrul multifuncţional de sănătate din Bozovici, îşi va deschide porţile în zilele următoare pentru pacienţii din Valea Almăjului” .Asta înseamnă că cele câteva zeci de mii de locuitori din Valea Almăjului, vor avea din nou spital.
Că nici înainte de închiderea din 1 aprilie 2011 nu a fost el – spitalul din Bozovici- unul ultraperformant şi cu rezultate minune, o ştie toată lumea. Dar, la spitalul construit prin adevărata muncă voluntară de locuitorii Văii Almăjului, au fost salvate multe vieţi. Acolo au venit pe lume peste 90% din locuitorii de până în 50 de ani ai Văii. Acolo au fost stabilizaţi mulţi pacienţi aduşi în stare gravă, au fost pansate milioane de răni şi salvate mii de degete sau picioare şi mâini tăiate sau strivite. Spitalul este vital pentru Valea Almăjului, este o necesitate, este vital fiindcă cea mai apropiată unitate spitalicească se găseşte la peste 100 de km depărtare, tocmai la Reşiţa sau la Oraviţa. Sunt zeci de cazuri de persoane decedate sau cărora li s-a agravat boala doar fiindcă a trebuit să fie transportate cu ambulanţa la Reşiţa- în felul acesta timpul intervenţiei medicale fiind mult prelungit. Fără a exagera, se ajunsese la o situaţie de râsu- plânsu. Bolnavi în stare gravă cu atacuri cerebrale sau infarcte ori gravide cu copilul în expulsie, erau duşi cu ambulanţa de la Bozovici spre Reşiţa. În Întâmpinare venea o maşină mult mai utilată cu aparatură de specialitate de la Reşiţa. Maşinile se întâlneau în zona Caraşova sau Anina, în funcţie de caz- iar pacienţii erau mutaţi dintr-o maşina în alta, fie că era frig sau ploaie.
Autorităţile locale şi judeţene au făcut zeci de demersuri pentru a redeschide spitalul. De la proteste cu sute de participanţi din toată Valea Almăjului şi până la memorii şi demersuri la Ministerul Sănătăţii. Am fi incorecţi dacă nu am recunoaşte că unii dintre parlamentarii care acum se dau de ceasul morţii să redeschidă spitalul din Bozovici şi altele din ţară- până mai acum un an, au votat cu seninătate tocmai închiderea acestor spitale. Pe atunci erau la putere, făceau parte dintr-un partid. Şi acum sunt la putere, numai că, au schimbat partidul. Lucru valabil în întreaga ţară. Acum, cam aceiaşi oameni, se agită şi strigă tare şi peste tot că a fost o greşeală închiderea spitalelor şi că este obligatorie şi vitală redeschiderea acestora. Strigătele şi agitaţia este cu atât mai mare cu cât mai aproape este data alegerilor parlamentare.
Cu toate acestea, deşi Ministerul Sănătăţii şi-a dat avizul pentru funcţionarea Centrului ca parte a structurii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, posturile unităţii spitaliceşti nu au fost suplimentate. Deci- cu toate că există voinţă, cu toate că totul este motivat la maxim, în consecinţă, nu se pot face angajări. Există totuşi o varinată, adică, se pot încheia doar contracte de prestări servicii.
,,Centrul multifuncţional îşi va începe activitatea în momentul în care dr. Ileana Popişti, cu care s-a ajuns la un acord, va veni cu documentaţia necesară pentru încheierea contractului” a mai precizat dr. Dumitru Secăşan.
Pentru început, în cadrul centrului va fi funcţională doar secţia de interne, urmând ca pe viitor să se deschidă şi secţia de chirurgie.
Ca cititorii să îşi formeze o idee despre dorinţa localnicilor de a avea un spital în Valea Almăjului, InfoCS va oferă imagini de la mitingul de salvare a spitalului de anul trecut de la Bozovici.

Comentarii

comentarii