Ziua Internațională a cărții și Ziua Națională a Bibliotecarului marcate în mod festiv la Reșița

Cartea și bibliotecarul au fost astăzi celebrate în mod festiv la Reșița. Biblioteca Municipală Reşiţa a marcat Ziua Internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor dar şi Ziua Naţională a Bibliotecarului.

Alături de bibliotecarii sărbătoriți astăzi, la acest eveniment au participat primarul Mihai Stepanescu, protopopul Reșiței, pr. Petru Berbentea, reprezentanți ai autorităților locale și donatori de carte. Evenimentul aniversar a fost întregit de un moment artistic susținut de către corul Școlii Gimnaziale Nr.8 din Reșița.

”Cu toții suntem conștienți de faptul că fondul de carte trebuie să existe, să fie sporit. Era o necesitate ca la noi la Reșița să înființăm o bibliotecă municipală pentru că altfel percepi informațiile atunci când lecturezi o carte în comparație cu acest internet care are și el importanța lui, această bibliotecă ambulantă și universală. În prezent după câteva luni bune, Biblioteca Municipală se bucură de un fond de carte destul de bun, circa 50 de mii de volume”, a declarat primarul Mihai Stepanescu.

Deși a pornit de la zero, Biblioteca Municipală are acum un fond de carte impresionant prin sprijinul locuitorilor din municipiu și nu numai. Receptivitatea oamenilor i-a impresionat până și pe bibliotecari.

”Biblioteca Municipală a fost, aș zice eu, o idee nebunească, dar a prins. O bibliotecă care pornește de la spații goale și devine bibliotecă. Acesta e mare lucru! Tocmai de aceea noi am marșat la ideea sprijinirii Bibliotecii Municipale cu foarte multe cărți pe care cei care vin la biserică le-au donat ca să le dîm bibliotecii, mii de volume care au fost donate tocmai pentru că am rugat creștinii să înțeleagă că o carte este valoroasă când e ruptă de cât o citești, nu când e prăfuită într-un raft”, a precizat protopopul Reșiței, pr. Petru Berbentea, unul dintre susținătorii acțiunilor Bibliotecii Municipale.

Biblioteca Municipală Reșița este o instituție de cultură care are ca misiune informarea, educația permanentă, studul, dezvoltarea personalității, lectură și recreereexprimate de membrii comunității reșițene și are un profil enciclopedic. Instituția are în oraș 5 filiale: Secția Lunca Bârzavei, Secția Vârsta a III-a, Secția pentru Copii și Secția ”Biblioteca comunității”. Biblioteca oferă acces liber și nelimitat utilizatorilor la colecțiile proprii de documente.

În anul 2014 Biblioteca Municipală a inițiat 5 campanii și 20 de activități cu și pentru comunitatea locală. Nici în acest an bibliotecarii nu s-au lăsat și au inițiat până în prezent alte 3 campanii, precum și 6 activități de informare și susținere a culturii locale.

Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor se sărbătorește anual în data de 23 aprilie fiind iniţiată de UNESCO în anul 1995, în scopul promovării lecturii și a drepturilor de autor.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, data de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului”, astfel că şi în ţara noastră, începând din anul 2005, în data de 23 aprilie se sărbătorește atât Ziua Bibliotecarului cât şi Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

Comentarii

comentarii