Ziua Internaţională a Romilor – marcata la Resita la Prefectura

Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin a organizat vineri, 8 aprilie, şedinţa Grupului de lucru mixt pentru romi, pentru a marca Ziua Internaţională a Romilor, care se sărbătoreşte în fiecare an la această dată. Ideea unei astfel de zile a luat naştere la Londra, în 1971, când a avut loc prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome, ocazie cu care au fost puse bazele unei organizații internaționale a romilor, denumită ”Uniunea Internațională a Romilor” (IRU), care, începând cu anul 1993, are statut de organizație consultativă pe lângă Organizația Națiunilor Unite. Tot în 1971 a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar, al Indiei.

În anul 2006, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 66/2006, pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca „Sărbătoarea etniei romilor din România”, eveniment cultural menit să promoveze intercunoaşterea şi multiculturalitatea între cetăţenii români de etnie romă şi populaţia majoritară. Scopul acestei zile este de a atrage atenția societății asupra problemelor cu care se confruntă romii. Ea a devenit, de asemenea, ziua dedicată memoriei romilor omorâţi de nazişti în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Potrivit site-ului oficial al Parlamentului European, www.europarl.europa.eu, romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, 10.000.000 trăind în Europa, dintre care 6.000.000 în țările din Uniunea Europeană, mulți dintre ei fiind deseori expuși la diverse forme de discriminare și chiar de excludere socială.

Statistic, în judeţul Caraş-Severin sunt 7272 de romi, dintre care 3096 locuiesc în mediul urban şi 4176 în mediul rural. Activităţi dedicat Zilei Internaţionale a Romilor vor avea loc vineri şi sâmbătă la Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa şi Oţelu Roşu.

În cadrul şedinţei a fost prezentat şi Raportul de progres pe anul 2015 adoptat de Grupului de lucru mixt cu privire la implementarea planului judeţean de măsuri privind strategia de incluziune a cetăţenilor de etnie romă. Astfel, în cursul anului anterior, Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin a organizat 4 şedinţe de lucru ale grupului şi a răspuns la un număr de 39 de adrese şi intervenţii privind problematica romilor. Alte instituţii care s-au implicat în activităţi de incluziune a cetăţenilor romi în anul 2015 au fost: Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin, Primăria Reşiţa, Primăria Anina şi Primăria Răcăşdia.

Comentarii

comentarii