Ziua minerilor fara mineri in Caras Severin si in curand, in Romania VIDEO

Ziua minerilor fara mineri in Caras Severin si in curand, in Romania. De când se ştie de mineri şi minerit în România, în data de 6 august, a fost, sau mai exact – era sărbătorita ,,Ziua mânerului”. Să nu uităm că în Banatul Montan, de-a lungul sutelor de ani, s-a exploatat de la aur la zinc. Adică, tot ,,alfabetul” mineralelor. Aproape că nu a existat ceva ascuns în pământ ce să nu fie exploatat în Caraș Severin. Mai puțin diamantul, în rest de la aur, azbest şi antracit și până la exploatările care conţineau printre altele și minereu de zinc. Nu mai vorbim de uraniul de la Ciudanovița, sau elementele rare de tip vanadiu, germaniu sau wolfram, prezente în bauxita de la Moldova Nouă și Sasca. La Moldova Nouă, în cel mai mare secret, în anul 1988, începuse construcția unei fabrici speciale ce urma să extragă aceste minerale din bauxita cea bogată în cupru. Din nefericire, idioții ce au luat frâiele județului în mână după 1989, au lăsat cu bună știință să se distrugă, să se fure tot ce a însemnat industrie minieră în România și în județ.

Autoritățile au stat cu mâinile în sân când au fost furate și duse la fier vechi uzine și combinate întregi. Fiindcă așa era filmul şi scenariul dictat de interese din afara României. Declararea industriei României ca fiind ,,un morman de fiare vechi!” Și din păcate, la fier vechi au ajuns toate. În timp ce vânzătorii și trădătorii de țară, au ajuns parlamentari și guvernanți dându-și legi care să-i apere de urmările nemerniciei pe care le-au făcut. De fapt, rezultatul a 30 de ani de guvernare, când socială, când democrată sau mai liberală, se vede acum, cu ochiul liber. Fiindcă ,,la vremuri noi, tot noi!”. Politicienii – unii îmbătrânind și murind în scaunele de parlamentar trimiși acolo tot de noi, românii, nu au făcut altceva decât să se rotească la putere. Și cei ce ajungeau la putere, fiind conștienți că la următoarele alegeri probabil vor ajunge în opoziție, nu au făcut nimic. Adică, nu i-au luat pe ,,foștii” de anumite organe pentru a-i întreba: ,,de, ce-ai făcut ,,musiu” în patru ani? De ce ai vândut gazele, petrolul, apa, gunoiul, terenurile agricole, de ce ai tocat pădurile, de ce ai lăsat ,,talienii” să masacreze păsăretul și vânatul, de ce v-ați bătut joc de țară?” Nu o să auziți de la ,,ei” nimic din toate astea. Fiindcă, peste alți patru ani, le vine lor rândul în opoziție.

Ziua minerilor fara mineri in Caras Severin si in curand, in Romania. Și fiindcă ne-am răcorit puțin, vă propun să vă amintiți puțin de zonele miniere al Banatului Montan. Nu vom merge prea mult în jos. Ne oprim că an de referință la anul 1989. Anul democrației noastre originale. Anul în care, din păcate, în loc să meargă pe o pantă ascendentă, România a luat-o în jos. Efectiv, s-a prăvălit. Fiindcă, nu-i așa, ,,alții” ne vor îndatorați financiar până peste cap. Mai ales acum când România a ajuns să facă împrumuturi la care plătește în jur de 50.000 de euro pe oră. Iar împrumuturile sunt făcute pe zeci de ani de acum înainte.

În zona Reșița, mai exact la Lupac, se exploata antracitul. Cărbunele cu cea mai mare putere calorică. La Anina, Băsescu și Frunzăverde au pus capăt exploatărilor de huilă de cea mai bună calitate. La Ciudanovița, au fost distruse minele de minereu de uraniu de cea mai bună calitate. Urmează Dognecea și Ocna de Fier. Din start, nu mai are rost să vorbim ce se exploata aici. Este clar, minereu de fier. Ajungem la Oraviţa, zona minieră declarată înainte de 1989 cu mine la Ciudanovița, la Maidan și la Brădișor și Lișava. Plus cele de argint de la Bogodinț. Mergem și la Sasca unse s-a exploatat în principal minereu de cupru, dar și argint și plumb.

Trecând de Piatră Albă, ajungem în Clisură unde s-a explotat de la bauxita la Moldova Nouă și până la antracit, minereu de uraniu și de fier sau plumb la Eibental. Nu mai vorbim de exploatările de mică de la Ruschita sau de azbest şi cărbune din zonele Armeniş sau Verendin. În fine, ne-ar lua pagini întregi pentru fiecare zonă în parte.

Ziua minerului era prilej de mare sărbătoare. De obicei, minerii primeau liber în 6 august, se organizau petreceri câmpenești, spectacole folclorice și ieșiri la grătar. Era un fel de ruhă, de nedeie a localității. Azi, în 6 august 2010, sărbătoarea a trecut aproape nesimțită în județ. Spunem ,,aproape” fiindcă pe ici, pe colo, s-au mai aprins lumânări pe la cimitirele unde sunt îngropați mineri.

Ziua minerilor fara mineri in Caras Severin si in curand, in Romania. Sărbătoarea a trecut aproape neobservată și acolo unde au mai rămas urme de mineri. Vorbim aici de Valea Jiului unde până mai anul trecut, se organizau petreceri și spectacole, În acest an, pe motiv de covid, nu s-a mai organizat nimic. În schimb, premierul Orban a fost huiduit copios la Lonea. Localitate a cărui nume nici măcar nu și-l amintea în discursul său. În fine, cam asta e, asta avem fiindcă pe ăștia i-am votat. Peste vreo lună, două, mai avem o șansă. dar, întreb eu, frate – eu cu cine votez? Că ăștia de acum, nu-mi spun nimic. Fiindcă, la vremuri noi, tot ei.

Comentarii

comentarii