Ziua Morţilor – tradiţia de sute de ani satele croate din Banatul Montan VIDEO
În Munţii Banatului, în Cheile Caraşului, pe drumurile dintre Reşiţa, Anina şi Grădinari, trăiesc caraşovenii, o populaţie slavă de religie romano-catolică, unul dintre cele mai inedite grupuri etnice din România. Sunt croaţii din Banatul Montan.
În ziua de 1 noiembrie, de Sărbătoarea tuturor sfinţilor din calendarul catolic, femeile şi bărbaţii din comuna Caraşova din Caraş Severin, au mers din timp la cimitir să dea de pomană colăcei și fructe și să aprindă lumânările pentru cei plecaţi în lumea celor drepţi.
Lângă Reşita, avem 7 sate cu câteva mii de locuitori etnici croaţi. Aceştia sunt de religie catolică. Cu câteva zile înainte, mormintele și cimitirele sunt curățate și înfrumusețate cu flori și coroane. La 1 noiembrie, incă de la amiază, merg la cimitir, aprind lumânări. Acolo vine preotul, citeşte slujbe la căpătâiul celor plecaţi, iar seara, imaginea este magnifică. Sunt mii de luminiţe în cimitir fiindcă în sate, în proporţie de 99% populaţia este de religie catolică.
Sătenii aranjează mormintele familiei, dar le fac şi pe cele ale vecinilor, chiar dacă sunt părăsite. Ei spun că nu se cade ca lângă mormântul aranjat de ziua lor a morţilor, să fie unul neîngrijit, iar sărbătoarea este a tuturor celor plecaţi din lumea asta.
Femeile poartă un batic special, în 3 colţuri, unic şi specific etniei croate. Aici trăieşte cea mai mare comunitate de etnici croaţi din diaspora croata şi sunt veniţi pe meleagurile Banatului Montan acum vreo 400 de ani. Trăiesc într-o armonie perfectă cu romanii şi au sate curate şi case frumoase. Aproape toată populaţia sub 60 de ani lucrează în străinătate. Încă din 1990, statul Croat le-a acordat dubla cetăţenie şi astfel au putut pleca primii la munca în străinătate. Dar se întorc în concedii să-şi refacă casele, la sărbători, nunţi şi boteze şi de ziua morţilor.
Odată cu lăsarea serii, în cimitirul satului clipesc mii de luminiţe la mormintele celor dragi.
În Caraşova, de Ziua Morţilor, satul renaşte la viaţă – semn că este mare sărbătoare. Același lucru se întâmplă și la Clocotici, Iablacea, Vodnic, Nermet, Lupac, dar și la Reșița, Anina, Bozovici, Rusca Montană, Bocșa, Ocna de Fier, Dognecea, Văliug, Garâna, Brebu Nou sau alte localități în care au trăit comunități compacte de credincioși catolici.
Ortodocşii din Banatul Montan vor sărbătorii Ziua Morţilor în data de 8 noiembrie, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.