Ziua Naţională în prima zăpadă, aer curat și vin fiert de la Cornel pe Semenic VIDEO

Dacă majoritatea reşiţenilor au petrece Ziua Naţională la mini-parada din centrul oraşului, o altă parte a ales un mod mai inedit de a petrece Ziua Naţională. Fiindcă este la vreo 40 de km de Resita și 150 de Timișoara, ca și în anii trecuti, oamenii au urcat în maşini şi au veni pe Muntele Semenic și în satul turistic Gărâna la o plimbare şi o gură de aer proaspăt. Plus o porție de fasole cu cârnați și un pahar de vin fier de la Cornel.


Chiar dacă nu este zăpada de schiat, cu sania merge o tură. Stratul de omăt are în jur de 10 cm. În plus, nu au lipsi plimbările în aer liber și prin zăpadă urmate mai apoi de o fasole la ceaun. Şi după o asemenea plimbare în aer liber, cea mai nimerită este o cană cu vin sau un ceai ori o ciocolată caldă.  Doar pe munte, la Cornel, găsești celebrul ,,roșu de Semenic”. Deja un brand al stațiunii.


Peisajul este unul de vis fiindcă pe munte a nins noaptea trecută. Zăpadă a acoperit totul iar peisajul este mirific, de poveste. După o plimbare în aerul rece şi tare al muntelui, turiştii de ocazie au intrat la căldură şi un pahar de vin fiert. Cornel Podeanu – străjerul Muntelui Semenic – cel ce de ani mulți, foarte mulți, încearcă să țină în viață activitatea comercială de pe munte, a pus în funcțiune ,,fabrica de vin”.


Vorbim aici de celebrul ,,roșu de Semenic” un vin fiert cu fel de fel de fructe și mirodenii al cărui secret numai Podeanu îl știe fiindcă – el este creatorul rețetei. Este știut faptul că sunt bănățeni – chiar și din Timișoara- ce vin special pe munte, chiar și pentru câteva ore, pentru a se bucura de aerul curat și un pahar din vinul fiert al lui Cornel. Dar la mare căutare sunt ceaiurile fierte și îndulcite cu miere, ori ciocolata caldă.

La început de decembrie, Muntele Semenic poate oferi doar peisaje deosebite, copaci încărcați de chiciură, aer curat. Vremea de schiat încă nu a sosit fiindcă zăpada are între 4 și 10 cm. Cu toate acestea, oamenii apreciază serviciile oferite – și asta la prețuri modice.

Comentarii

comentarii