13 clase profesionale în județ pentru elevii care nu doresc la liceu

Rezultatele scăzute obținute de elevii unor licee din județ au determinat conducerea inspectoratui să concluzioneze că anumiți elevi nu sunt pentru liceu și că cel mai eficent ar fi ca aceștia să se îndrepte din timp spre școlile profesionale.

”Dacă sunt elevi pe care nu-i interesează examenul de Bacalaureat, această chestiune este o problemă care e corectă. Sunt elevi care vin în liceu de dragul de a urma un liceu fără să-i intereseze examenul de Bacalaureat și dacă e așa atunci direcția lor și orietarea lor trebuie să fie spre școala profesională”, a precizat Nicolae Grindeanu, inspector general al Inspecoratului Școlar Județean Caraș-Severin.

Conducerea inspectoratului mai susține că începând cu acest an școlar s-a pus un accent mai mare pe școlile profesionale. Există chiar și un plan de școlarizare pentru școala profesională iar în județ sunt în prezent 13 clase profesionale și un număr de 364 de elevi care vor fi în clasa a IX -a la școlile profesionale.

”Acolo este locul unora dintre absolvenții clasei a VIII-a pentru că este foarte important să cunoască o meserie sau mai multe meserii decât să mă aflu de formă în liceu și să nu cunosc nici meserie, nici să nu fiu absolvent de liceu cu examen de Bacalaureat”, a mai precizat Nicolae Grindeanu.

Elevii pot alege dintr-o diversitate de meserie. Marea majoritatea dinte cele 13 clase de profesională au ca specializare mecanica, dar există și specializările: electrică, construcții, instalații și lucrări publice, agricultură, comerț, turism și alimentație, industrie alimentară, estetica și igiena corpului omenesc.

Acestea sunt specializări pentru care se pare că este cerere din partea elevilor. Pentru acestea trebuia încheiat un parteneriat cu agenții economici pentru ca la absolvire tinerii să-și găsească un loc de muncă. Astfel că, pentru toate cele 13 clase profesionale existente deja în județ există astfel de parteneriate.

Comentarii

comentarii