Iată 20 de alimente care îți curăță arterele și sângele de colesterol

Mesele îmbelsugate, mai ales de sărbători, te cam fac să uiți de dietă, iar, ca in fiecare an de sarbatori, tentatiile culinare isi vor pune inevitabil amprenta pe silueta ta. Ceea ce e mai putin vizibil este efectul mancarurilor traditionale asupra arterelor, mai ales cand acestea sunt deja infundate din cauza fumatului si a alimentatiei dezechilibrate de peste an. Sigur, programul incarcat la birou si lipsa timpului pentru miscare sunt pretexte perfecte pentru „adormit“ constiinta, insa nu ar fi grozav sa poti manca ceva gustos si totodata „prietenos“ cu arterele obosite? Ei bine, se poate!

Avocado

Specialistii ne sfatuiesc ca, in loc sa folosim o groaza de maioneza la salate si sendvisuri, sa incercam mai degraba cateva felii de avocado. Un studiu efectuat in 1996 de cercetatori din Mexic a scos la iveala faptul ca, mancand avocado zilnic timp de o saptamana, obtinem o scadere a colesterolului din sange de pana la 17%. Partea cea mai buna este ca, in vreme ce nivelul de colesterol „rau“ (LDL) se reduce, colesterolul „bun“ (HDL) creste. Daca nu stii nicio reteta sanatoasa cu avocado, incearca sa-ti prepari o data la cateva zile un „smoothie“ delicios, pasand la blender un avocado mare si bine copt, impreuna cu doua cani de lapte degresat si doua lingurite de miere.

Cereale integrale

Fibrele solubile din cerealele integrale elimina colesterolul din organism si previn hipertensiunea. In plus, cerealele pot fi consumate foarte usor la micul dejun, in fiecare zi. Insa nu trebuie sa te rezumi la acestea; painea, pastele si orezul pe care il folosesti la gatit e bine sa fie tot din cereale integrale.

Ulei de masline

Conform unui studiu din 2011, persoanele de peste 65 de ani care consuma in mod regulat ulei de masline isi reduc cu 41% riscul de a face un atac cerebral. Poti pune ulei de masline in paste, in salate sau peste legume, pentru a beneficia de grasimile sale mono- si polisaturate.

Nuci

O mana de nuci pe zi poate constitui o alternativa sanatoasa la covrigi, pateuri sau mini-prajiturile pe care le mancam adesea in pauza de masa de la serviciu. Nucile si migdalele contin vitamina E, fibre si acizi grasi Omega-3. Acesti nutrienti au capacitatea de a scadea nivelul de colesterol negativ din corp si pot reduce riscul de boli cardiace sau de atac cerebral.

Alimente fortifiate cu steroli vegetali

Sterolii vegetali sunt compusi care se „iau la lupta“ cu colesterolul din mancare, fiind absorbiti in locul acestuia in tractul digestiv. S-a demonstrat ca sterolii scad nivelul de colesterol per total, dar si pe cel negativ, si se pot gasi in anumite marci de suc de portocale, de margarina si de lapte.

Somon (sau alt peste gras)

Pestele gras, cum ar fi macroul, heringul, tonul si somonul, contine din belsug acizi grasi Omega-3. Consumul de peste de doua ori pe saptamana poate reduce riscul de afectiuni cardiace, prin scaderea inflamatiei din corp si a nivelului de trigliceride.

Sparaghel

Sparanghelul reprezinta una dintre cele mai bune si naturale solutii de curatare a arterelor. Acesta elibereaza presiunea din artere si din celelalte vase de sange, permitand astfel organismului sa scape de inflamatiile care s-au acumulat de-a lungul timpului. De asemenea, elimina cheagurile, ce pot deveni mortale.

Rodii

Rodiile contin fitochimicale cu rol antioxidant, care protejeaza arterele. Un studiu publicat in anul 2005 in Proceedings of the National Academy of Sciences a scos la iveala faptul ca sucul rodiilor bogate in antioxidanti stimuleaza productia de oxid nitric din corp, substanta care faciliteaza fluxul sanguin si mentine arterele deschise.

Broccoli

Broccoli este bogat in vitamina K, necesara pentru formarea oaselor si care ajuta la protejarea arterelor de o eventuala actiune daunatoare a calciului. De asemenea, broccoli este plin de fibre, ceea ce il face excelent pentru scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol.

Sofran de India (curcuma)

Acest condiment este un puternic antiinflamator. El contine curcumina, care diminueaza inflamatiile – o cauza majora a arteriosclerozei (intarirea arterelor). Un studiu efectuat in 2009 a descoperit ca aceasta curcumina ajuta la reducerea depozitelor de grasime din artere cu pana la 26%.

Curmale japoneze

Uita de zicala conform careia „un mar pe zi tine medicul la distanta“! Se pare ca mancand zilnic cate o curmala japoneza este o cale mai buna de a tine departe doctorii! Unele studii au aratat ca polifenolii din acest fruct pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol „rau“ si de trigliceride.

Suc de portocale

Un studiu din 2011 publicat online in American Journal of Clinical Nutrition a relevat ca sucul de portocale, baut cate doua cani pe zi, poate reduce tensiunea arteriala diastolica. Asta deoarece sucul de portocale contine un antioxidant care ajuta la functionarea vaselor de sange.

Spirulina

O doza zilnica de 4.500 mg de spirulina (o alga verde-albastruie) poate ajuta la relaxarea peretilor arterelor si poate regla tensiunea arteriala. De asemenea, aceasta poate preveni depunerile de grasime din sange.

Scortisoara

O singura lingurita de scortisoara bogata in antioxidanti poate ajuta la reducerea grasimii din fluxul sanguin, prevenind depunerile de pe artere si scazand nivelul de colesterol „rau“ cu pana la 26 de procente.

Merisoare

Expertii sunt de parere ca merisoarele bogate in potasiu pot ajuta la reducerea colesterolului negativ si la cresterea celui pozitiv, iar un consum regulat de merisoare ar putea scadea cu pana la 40% riscul de a face o afectiune cardiaca.

Cafea

Potrivit cercetatorilor olandezi, persoanele care consuma regulat 2-4 cani de cafea pe zi (e vorba de bautorii inraiti de cafea, care sunt obisnuiti sa-si inceapa diminetile cu aceasta bautura de cel putin 10 ani) au un risc cu 20% mai scazut de a face boli de inima decat cei care beau mai putina cafea sau deloc. Cheia reusitei este moderatia – cofeina este un stimulent care poate cauza cresterea temporara a tensiunii arteriale, dar, consumat in exces, poate genera afectiuni cardiace.

Branza degresata

Iti vine sa crezi sau nu, branza te-ar putea ajuta sa-ti diminuezi tensiunea arteriala! Un studiu recent efectuat de Spitalul Brigham si Scoala de Medicina Harvard a descoperit ca persoanele care mananca de trei ori pe zi branza cu un continut mic de grasimi au o tensiune arteriala mult mai scazuta decat cei care consuma mai putina branza de acest fel.

Ceai verde

Ceaiul verde este bogat in catechine, compusi care scad absorbtia de colesterol din organismul uman. Un alt bonus consta in faptul ca poate preveni aparitia cancerului si luarea in greutate.

Pepene rosu

Pepenele rosu reprezinta gustarea perfecta, pentru ca iti poate proteja inima! Un studiu efectuat de Universitatea din Florida a scos la iveala faptul ca suplimentele de L-citrulina (un aminoacid ce se gaseste in pepenele rosu) de 4.000 mg contribuie la scaderea tensiunii arteriale in doar sase saptamani. Cercetatorii sustin ca aminoacidul ajuta organismul sa produca oxid nitric, substanta care largeste vasele de sange.

Spanac

Potasiul din spanac poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, iar o portie zilnica din aceste frunze verzi poate reduce riscul unei afectiuni cardiace cu pana la 11 procente. Daca nu iti place sa mananci spanac fiert, il poti pune crud in salate sau in omleta.
curademiere.ro

Comentarii

comentarii