Este toamnă, vine iarna și pregătim gem de prune
Nu cred ca se putea sa incep toamna cu o reteta mai potrivita sau mai reprezentativa! Acum este momentul cand prunele isi schimba culoarea miezului (pulpei), de la galben-verzui la auriu, semn ca acumularea de zahar este maxima, iar pentru gospodine, semn ca trebuie sa se pregateasca pentru gem. Am perceput si eu acest semnal, asa ca iata-ma, sunt in masura sa va prezint gemul meu de prune!
Avem nevoie de:
– prune coapte…10 kg
– zahar…3 kg
*timp de preparare…~3 ore si 30 minute
Etape de lucru:
1. Pregatim zaharul, alegem si spalam prunele.
2. Scoatem samburii din prune.
3. Trecem prunele prin masina de tocat.
4. Punem prunele tocate la foc intr-un vas incapator, cu fund dublu, daca este posibil, daca nu, adaugam sub vas o plita. Lasam vasul la foc potrivit pentru aproximatin 2 ore, cu amestecare intermitenta!
5. Din cand in cand eliminam spuma formata (spumam)!
6. Dupa aproximativ 2 ore, adaugam zaharul si lasam in continuare compozitia la fiert inca 1 ora, cu amestecare intermitenta.
7. La scurgerea timpului de fierbere, gemul nostru isi schimba culoare, scade si capata o usoara consistenta, semn ca suntem la final. Oprim focul.
8. Cu ajutorul unui polonic, turnam gemul in borcane, borcanele fiind deja pregatite, curate si uscate. Capsam etans apoi punem borcanele cu gem intr-un pat cald pana a doua zi!
9. A doua zi punem borcanele in camara, gemul e gata!
Va doresc, spor la lucru, si pofta buna!
Angela Petric
Vezi si alte retete ala Angelei aici: