Este toamnă, vine iarna și pregătim gem de prune

Culinare

Nu cred ca se putea sa incep toamna cu o reteta mai potrivita sau mai reprezentativa! Acum este momentul cand prunele isi schimba culoarea miezului (pulpei), de la galben-verzui la auriu, semn ca acumularea de zahar este maxima, iar pentru gospodine, semn ca trebuie sa se pregateasca pentru gem. Am perceput si eu acest semnal, asa ca iata-ma, sunt in masura sa va prezint gemul meu de prune!

Avem nevoie de:
                          – prune coapte…10 kg
                          – zahar…3 kg
*timp de preparare…~3 ore si 30 minute
Etape de lucru:
1. Pregatim zaharul, alegem si spalam prunele.
Preparare gem de prune - etapa 1
2. Scoatem samburii din prune.
Preparare gem de prune - etapa 2
3. Trecem prunele prin masina de tocat.
Preparare gem de prune - etapa 3
4. Punem prunele tocate la foc intr-un vas incapator, cu fund dublu, daca este posibil, daca nu, adaugam sub vas o plita. Lasam vasul la foc potrivit pentru aproximatin 2 ore, cu amestecare intermitenta!
Preparare gem de prune - etapa 4
5. Din cand in cand eliminam spuma formata (spumam)!
Preparare gem de prune - etapa 5
6. Dupa aproximativ 2 ore, adaugam zaharul si lasam in continuare compozitia la fiert inca 1 ora, cu amestecare intermitenta.
Preparare gem de prune - etapa 6
7. La scurgerea timpului de fierbere, gemul nostru isi schimba culoare, scade si capata o usoara consistenta, semn ca suntem la final. Oprim focul.
Preparare gem de prune - etapa 1
8. Cu ajutorul unui polonic, turnam gemul in borcane, borcanele fiind deja pregatite, curate si uscate. Capsam etans apoi punem borcanele cu gem intr-un pat cald pana a doua zi!
Preparare gem de prune - etapa 8
9. A doua zi punem borcanele in camara, gemul e gata!
Preparare gem de prune - etapa 9
Va doresc, spor la lucru, si pofta buna!
Angela Petric
Vezi si alte retete ala Angelei aici:

Comments

comments

Powered by Facebook Comments