10 secrete ale CIORBEI DE PESTE – Hai să lăsăm poveștile, ok?

  1. Nu există ciorba de peste lipoveneasca, ucraineană, românească sau turcească. E marketing pentru turiştii naivi.
  2. Nu apă de Dunăre da gustul ciorbei de peşte. Apa este incoloră, insipidă şi inodora. Dar, poţi să le-o arunci turiştilor…
  3. Ciorba de peşte se face doar cu patru legume: cartofi, ceapă, ardei şi roşii. Orice altă legumă adăugată strică gustul ciorbei. Deci reţeta nu prea merge interpretată. Iarna pescarii foloseau doar cartofi şi ceapă.
  4. Este impropriu numit borş de peşte, pentru că este acrita cu oţet, nu cu borş din tărâţe. Denumirea corectă este ciorba de peşte. Borș este denumirea rusească.
  5. Secretul ciorbei de peste consta în folosirea a cât mai multe specii de peşte. Pescarii foloseau minim cinci tipuri de peste gras şi mai slab.
  6. Pescarii după ce curăţau peştele lăsau în el icrele, lapţii şi băşica. Acestea dau o savoare deosebită ciorbei.
  7. Pentru o ciorbă de peste reuşită, folosiţi doar peşte din Delta sau Dunăre. Peştele de crescătorie din cauza hranei cu care este alimentat are alt gust. Mult mai slab.
  8. Cea mai bună ciorba de peşte se face din peşte proaspăt. Congelarea lui strică gustul ulterior al ciorbei.
  9. Ciorba se drege cu oţet, sare şi leuştean. Un gust deosebit are dacă este mâncat cu mujdei de usturoi.
  10. Pescarii nu mânncau ciorba în farfurie cu pește în ea. Peştele se scotea pe un platou din lemn numit, stablea” şi se mânca cu mujdei. Separat se mânca ciorba după peste.
  11. Sursa: Miki – Cel mai super bucătar din sudul Banatului – https://www.facebook.com/profile.php?id=100004234669131

Comentarii

comentarii