100 de ani de istorie! Marcati la Primaria Caransebes

In Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeș, în același loc unde în urmă cu exact un veac, pe 7 noiembrie 1918, era citită și votată Rezoluția prin care Consiliul Național Român își lua asupra sa apărarea drepturilor cetățenilor români din Caransebeș, a avut loc manifestarea ,,100 de ani de istorie”.

Cu această ocazie au fost dezvelite tablourile monumentale din seria „Ctitorii Unirii“, realizate de pictorul Daniel Brici, dar şi placa memorială cu textul rezoluției. De asemenea, a fost lansat și volumul „Contribuţia românilor din Banatul de Sud la Marea Unire. De la precursori la făuritori“, semnat de istoricul Constantin Brătescu.

„Un eveniment extraordinar pentru Caransebeș. Data de 7 noiembrie ne dovedește că noi, caransebeșenii, facem parte dintr-un oraș curajos, în 1918 am fost al treilea oraș ca importanță în ecuația unirii provinciilor istorice românești. Cei de acum 100 de ani au fost părinții unei națiuni. Ne-am străduit prin ceea ce ați văzut astăzi să ne ridicăm la înălțimea acestui eveniment”, a spus primarul Felix Borcean.

Acţiunea s-a încheiat cu un spectacol în cadrul căruia au evoluat pe scena Casei de Cultură „George Suru” Ansamblul „Doina Banatului” din Caransebeş, Grupul instrumental Ansamblul „Lira” din Subcetate – Harghita, Ansamblul „Spice Mureşene” din Târgu Mureş.

Comentarii

comentarii