Cum îți alegi un ceas de mână pe care să-l porți cu drag ani mulți – tips & tricks
N-ai prea fost tu cu ceasurile până acum, însă parcă ți-ar plăcea să ai unul cu care să-ți accesorizezi diferite outfituri sau, cel puțin, care să-și facă bine treaba, ca să nu mai scoți de fiecare dată telefonul din buzunar să verifici ora.
Cum nu ești o fană a ceasurilor, ai nevoie de un ghid clar și simplu care să te ajute în alegerea ta. Ai ajuns în locul potrivit: ți-am pregătit 5 recomandări de bază cu care să pornești la drum.
La finalul articolului, noi credem că vei avea la îndemână tot ce ai nevoie pentru a-ți alege ceasul, fie că-i vorba de un ceas Fossil de damă sau de un ceas Casio. Să începem, așadar, cu prima recomandare:
Stabilește-ți un buget realist
Dacă tot ce te interesează e ca modelul de ceas să-ți indice ora și să aibă un design suficient de versatil, încât să-l poți purta la majoritatea ținutelor tale, atunci nu va fi nevoie să investești o „mică avere”. În schimb, dacă ai pretenții și așteptări specifice – de exemplu, îți dorești un ceas placat cu aur -, ia în calcul că acestea se vor reflecta și în prețul final.
De pildă, un ceas Fossil de damă poate avea un preț începând cu 200 de lei, însă există și modele premium, care costă peste 1500 de lei. Prețul mai ridicat se datorează detaliilor fine de design, mecanismului de funcționare sau tehnologiilor sofisticate. E bine să știi că rezistența la apă e una dintre caracteristicile anumitor modele de ceasuri Fossil dama.
Ține cont de stilul tău vestimentar
Obișnuiești să te îmbraci casual sau sport? Ești adepta simplității? Nu te dai în vânt în general după accesoriile foarte elegante sau fancy? În acest caz, o idee inspirată ar fi să alegi un ceas de damă cât mai simplu și practic din punctul de vedere al designului. Eventual, orientează-te către o culoare cât mai versatilă, astfel încât să se asorteze ușor cu paleta cromatică a garderobei tale.
Decide dacă vrei un ceas clasic sau un smartwatch
Dacă îți iei ceasul ca simplu accesoriu care să-și facă treaba și să dea un twist ținutelor tale, atunci cel mai probabil că n-ai nevoie de unul inteligent. Te vei descurca foarte bine și cu unul clasic. Pe de altă parte, dacă adori tehnologia sau ai nevoie de un device care să-ți monitorizeze pulsul, orele de somn și alte caracteristici asemănătoare, ți s-ar potrivi mai bine un smartwatch sau o brățară inteligentă. Apropo, unele ceasuri Fossil de damă intră în categoria celor inteligente, iar anumite modele îmbină cu grație tehnologia și designul feminin și elegant – ceea ce e un mare plus dacă te interesează destul de mult și estetica viitorului tău accesoriu.
Vezi dacă îl iei în scop pur funcțional sau și pentru design
Bine, depinde ce înseamnă funcțional pentru tine: dacă îl iei ca simplu accesoriu care să te scutească de scoaterea smartphone-ului din buzunar sau rucsac sau dacă ai nevoie de un smartwatch care să-ți monitorizeze numărul de pași și pe care să-l conectezi la telefon. Dacă și designul te interesează în egală măsură, atunci îți recomandăm să acorzi o atenție sporită detaliilor: de pildă, e important ca modelul de curea să se asorteze cu ce ai în garderobă. În acest sens, te-ar putea ajuta un ceas cu o curelușă de-o culoare neutră – negru, bleumarin, bej, cu ele nu ai cum să dai greș în general. Că tot veni vorba de curea ca element de design, decide dacă vrei una din piele, silicon, oțel inoxidabil. Mai există și alte materiale disponibile pe piață, dar acestea 3 sunt printre cel mai des întâlnite.
Alte elemente la care e bine să fii atentă sunt diametrul carcasei, materialul carcasei, materialul geamului. Poate fi o idee bună să probezi diferite modele de ceasuri care îți atrag atenția, pentru a-l selecta apoi pe cel mai potrivit pentru tine. Desigur, dacă știi exact că-ți dorești un ceas de la un anumit brand sau cu niște caracteristici specifice, vei putea sări lejer peste acest pas.

Da pt. ce mai trebuie busolniță mecanică cu tic-tac ce trebuie tras la fiecare 24 de ore că altfel se oprește ca-n evul mediu cînd avem „Smart watches” unde bateria tine peste 5 ani și îi poți schimba design-ul după dorință? 🙂