7 semne ale deficientei de fier in organism

spanac mareCorpul nu uita niciodata sa ne dea semne atunci cand ce este in neregula cu el. Tocmai de aceea, trebuie sa fim atenti si sa nu ignoram simptomele care ar putea indica un anume tip de deficienta. In cazul deficientei de fier, organismul poate da semne evidente pentru a te pune in garda. Iata care sunt acestea.

1. Oboseala. Corpul uman foloseste din rezervele de fier pentru a produce hemoglobina, substanta din celulele rosii, care este raspunzatoare pentru trimiterea oxigenului in restul organismului. Atunci cand celulele rosii nu functioneaza asa cum ar trebui, apare starea de oboseala.

2. Dificultate la concentrare. Persoanele cu deficienta de fier tind sa nu se poata concentra asupra unei sarcini pentru prea mult timp, fapt ce duce cu siguranta la o functionalitate mai scazuta. Acest lucru se petrece din cauza modificarii sintezei neurotransmitatorilor.

3. Aparitia starii de apatie. Un alt efect al modificarii sintezei neurotransmitatilor este aparitia starii de apatie. Aceasta stare poate afecta relatia cu prietenii, familia sau colegii din cauza felului in care o persoana cu deficienta de fier trateaza persoanele din jurul sau.

4. Nu poti respira. Fie ca mergi pe strada, alergi pe banda in sala de fitness sau stai, pur si simplu, stai in pat, ti se intampla sa ramai fara suflu? Si acest semn indica o deficienta de fier. Fara suficient fier in sange, organismul devine „insetat” de oxigen si cere ce ar trebui sa i se dea.

5. Aparitia infectiilor. Atunci cand nivelul fierului este scazut, esti mult mai predispus la a contacta diferite infectii, fie ca vorbim de o simpla gripa sau de o problema mai complicata. Organismul este mai slabit si, de aceea, contacteaza diverse boli mult mai rapid decat ar face-o in mod obisnuit, daca nivelul fierului ar fi unul normal.

6. Unghiile crapate. Daca unghiile se exfoliaza foarte repede, se rup, sunt moi sau deformate, este posibil ca organismul sa aiba nevoie de mai mult fier. Aceeasi „regula” se aplica si in cazul in care parul incepe sa-ti cada mai mult dintr-odata.

7. Piele palida. Daca tenul, mainile, picioarele au devenit neobisnuit de palide de la o vreme incoace, este mai mult decat clar ca organismului ii lipseste o doza serioasa de fier. Atunci cand circulatia sangelui este incetinita, iar numarul de celule rosii scade, pielea devine automat mai palida.

Daca ai sesizat ca te confrunti cu oricare dintre aceste simptome, nu pierde timpul si fa o vizita la medic.

Alimentele bogate in fier – necesare pentru copilul tau si organismului uman

Fierul este o componentă foarte importantă pentru organismul uman, mai ales când acesta este în creştere. Doza necesară de fier este asigurată de laptele matern până la 6 luni (sau de laptele formulă până la 4 luni).

După această perioadă, bebeluşul trebuie să primească necesarul de fier din alimentaţie. În ultimii ani au apărut pe piaţă diferite preparate pentru cei mici îmbogăţite cu fier, dar cel mai bine este ca fierul să fie extras din surse naturale. În general, copiii trebuie să mănânce cel puţin două alimente bogate în fier pe zi.

E destul de dificil să afli exact care alimente abundă în fier, aşa că v-am pregătit o listă cu cele mai comune. Daca nu fac deja parte din alimentaţia micuţului tău, e bine să le introduci cât mai repede:

1.Ficatul
2.Carne roşie slabă (porc, vită, miel)
3.Fructe de mare
4.Fasole boabe
5.Cereale
6.Paste
7.Orez
8.Spanac
9.Tofu
10.Broccoli, varză de Bruxelles
11.Pui si curcan
12.Nuci
13.Gălbenuş de ou
14.Prune, caise, smochine uscate

Comentarii

comentarii