72 de ani de la începutul dramelor deportaților în fosta URSS

Anul acesta se împlinesc 72 de ani de la deportarea germanilor din România în fosta URSS. La sediul Bibliotecii Germane ”Alexander Tietz” a avut loc un prim eveniment dedicat comemorării momentelor dramatice care au avut loc la începutul anului 1945, când etnicii germani din țară au început să fie deportați în fosta URSS.

”În perioada 15-17 ianuarie 1945, între 70 și 75 de mii de etnici germani din România au fost deportați în zona Ucrainei de astăzi și a Rusiei de astăzi, în zona Donetk și Muntii Ural. Ei au lucrat în condiții vitrege timp de 5 ani în mine și în cariere de piatra, în colhozuri sovietice. Ultimii deportați s-au întors acasă în seara de ajun a anului 1949”, a precizat Erwin Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin. Cei prezenți la centrul cultural, printre care se aflau și 3 dintre deportații din Reșița, precum și două persoane născute în timpul deportării, au vizonat un documentar despre perioada deportării, realizat de către Cristian Amza de la TVR București.

Victimele deportării au spus că nu vor putea uita acele momente în care au fost puși să muncească în mine, în uzine și în construcții, fără hrană suficientă, în frig și condiții inumane, după ce au fost smulși de-a dreptul din casele lor și transportați în vagoane pentru animale, spre URSS. Au fost luați rapid din locuințele lor, fără posibilitatea de a-și lua măcar câteva lucruri de strictă necesitate și apoi, după ce au fost transportați în condiții inumane, au avut de îndurat alți ani de condiții inumane, în frig, foamete și munciți peste puterile lor. Nu puțini au fost aceia care și-au pierdut viața acolo datorită condițiilor vitrege de munca și viață. Din cei aproximativ 75.000 de deportati din România se estimează că un număr de 10.000 și-au pierdut viața acolo. Din județul Caraș-Severin au fost deportați aproximativ 9.000 – 10.000 de etnici germani.

În Reșița, în prezent mai trăiesc 20 de deportați sau născuți în perioada deportării în fosta URSS, iar la nivelul județului Caraș-Severin mai sunt 41 de foști deportați.

Comentarii

comentarii