A crescut numărul copiilor abandonaţi în maternităţile din Caraş-Severin

copiiabandonati-1311519319Comisia pentru Protecţia Copilului Caraş-Severin a precizat într-un raport privind situaţia copiilor părăsiţi în spitale, că numărul acestora este în creştere.
La nivel naţional există un plan de acţiune privind prevenirea abandonului copiilor de către familii prin măsuri practice desfăşurate la nivel naţional, judeţean şi la nivel de comunitate. Printre altele, acest plan propune identificarea, evaluarea şi monitorizarea în comunitate a familiilor cu risc crescut de abandon a copilului, prin intermediul vizitelor la domiciliu efectuate de asistenţi sociali sau de persoane cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale, de către medicii de familie sau de către asistenţii medicali comunitari.
La nivelul judeţului Caraş-Severin până în prezent au fost abandonaţi în spital 7 copii. Aceştia se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin. Toţi au fost abandonaţi din cauza condiţiile precare a familiilor şi a imposibilităţii de a fi întreţinuţi. Majoritatea s-au născut din relaţii întâmplătoare, iar unul dintre copii a fost născut de către mamă minoră. A mai existat şi un caz al unui copil care a fost părăsit în spital fără a avea naşterea înregistrată.
Astfel că s-a constatat că anul acesta, în perioada semestrului I, numărul copiilor părăsiţi este mai mare decât cel din 2013, din aceeaşi perioadă, şi anume 7 copii anul acesta, faţă de 4 copii părăsiţi anul trecut. Mamele provin în mare parte din mediul rural: Delineşti, Dalboşeţ, Ticvaniu Mic, Ezeriş, dar şi Reşiţa.
Specialiştii susţin că abandonarea copiilor în unităţile medicale generează efecte dintre cele mai grave care afectează dezvoltarea copilului într-o etapă considerată a fi cea mai importantă a vieţii sale. Separarea copilului de mamă imediat după naştere sau la o vârstă mică îi expune pe cei mici la o existenţă în care sunt ignorate nevoile lor de dezvoltare.
Analiza situaţiei mamelor care şi-au abandonat copii în maternitate, relevă faptul că nivelul social şi economic al acestora este foarte scăzut, la aproape 90% dintre persoanele vizate.
Motivele abandonului copiilor sunt diverse: lipsa de maturitate a mamelor şi incapacitatea de a se desurca singure, probleme personale sau emoţionale, tulburări de personalitate.
În anul 2014 Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin îşi propune să continue şi să diversifice activităţile desfăşurate pentru implementarea Planului naţional de acţiune privind prevenirea abandonului copilului de către familie şi să informeze trimestrial Comisia pentru Protecţia Copilului Caraş-Severin cu privire la situaţia copiilor părăsiţi în unităţile sanitare, cea a copiilor pentru care nu s-a stabilit identitatea, precum şi cea a gravidelor în risc social şi respectiv a activităţilor de monitorizare a cazurilor de copii care au fost supuşi riscului de a fi părăsiţi în maternităţi reîntorşi în familie.

Comentarii

comentarii