Acordul cu FMI expiră astăzi – România în pericol ?

Revizuirea actualei înțelegeri cu creditorii internaționali, în valoare de 4 miliarde de euro, a fost blocată începând din luna iunie 2014 și până în prezent din cauza lipsei unui acord cu privire la planurile fiscale ale Guvernului.

În prima parte a acestui an, autoritățile române au încercat să adopte un amplu pachet de reduceri de taxe prin noul Codului Fiscal, însă reprezentanții instituțiilor financiare internaționale dar și Consiliul Fiscal și Banca Națională a României s-au opus acestui demers.

La acea vreme, oficialii români se declarau împotriva constrângerilor impuse de un acord cu instituțiile financiare internaționale, însă recent aceștia și-au nuanțat pozițiile.

La începutul lunii septembrie, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat pentru Bloomberg, că România intenționează să demareze discuțiile cu creditorii internaționali pentru un nou acord de asistență încă din acest an, astfel încât acesta să intre în vigoare în 2016. În opinia sa, acordul este necesar pentru a proteja finanțele României împotriva șocurilor de pe piață.

„România se poate descurca singură și nu avem nevoie de finanțare de la FMI dar ar fi o idee bună să avem un tip de acord flexibil ca o măsură de siguranță împotriva turbulențelor de pe piață. Costurile de finanțare sunt foarte mici în prezent dar nu poți ști niciodată”, a declarat Eugen Teodorovici.

Referitor la actualul acord, ministrul Finanțelor a spus că acesta nu este suspendat ci doar va expira la finele acestei luni, deși reprezentanții Comisiei Europene au declarat, în vara acestui an, că acordul cu România este deraiat. „Acest lucru nu ne împiedică să încheiem un nou acord cu creditorii”, a subliniat ministrul Finanțelor.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat în mai multe rânduri, după modificarea Codului Fiscal în Parlament, că un acord cu FMI, BM și CE are efecte pozitive, fără a implica tragere de fonduri.

„România nu are nevoie de niciun dolar și niciun euro împrumut de la Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană, dar acorduri cu instituțiile internaționale, într-o perioadă frământată pentru regiune și pentru Europa, eu, personal, cred că sunt un lucru bun, însă decizia va fi luată la nivel politic”, a spus Ponta.

Pe de altă parte, reprezentantul rezident al FMI în România și Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat, recent, că, pentru încheierea unui nou acord, România trebuie să solicite instituției financiare internaționale acest lucru și apoi se va analiza tipul de acord care se poate încheia.

Acordul în derulare cu FMI are o valoare de două miliarde de euro însă autoritățile de la București nu au accesat fonduri până în prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare.

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internațional din ultimii 23 de ani și al treilea acord solicitat FMI, de la declanșarea crizei economice, în 2009.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/romania-ramane-fara-centura-de-siguran-a-acordul-cu-fmi-expira-sambata_1797709.html#ixzz3mpvg7g9x
Follow us: @realitatea on Twitter

Comentarii

comentarii