Ajun de Crăciun pravoslavnic în comunitatea ucraineană la familia Popovici din Zorile Caraș Severin VIDEO
Ajun de Crăciun după calendarul iulian, cu tradiții și obiceiuri, la Zorile în Caraș Severin. Astăzi este Crăciunul pentru slavii ortodocşi din Banatul Montan. În Caras Severin trăiesc peste 30.000 de slavi dintre care, cei mai mulţi sunt sârbii din Clisura Dunării. După aceștia, cei mai numeroși sunt ucrainenii din Banatul Montan și județul Timiș.
Chiar dacă sania Moşului a cam trecut de mult pentru majoritatea bănăţenilor, pentru o parte, Moşul Bătrân şi Bun – Moş Crăciun – a venit din nou. Credincioşii pravoslavnici, adică cei ce ţin sărbătorile pe stilul vechi, sărbătoresc timp de 3 zile Crăciunul.
În ajunul Crăciunului, ucrainenii bănățeni mănâncă obligatoriu bucate de post. Tradiția spune că pe mese să fie minim 9 feluri de mâncare. Apoi, la ora 17, gazdele și rudele venite special pentru aceasta, se așează la masă și așteaptă colindătorii.
Conform tradiţiei, în ajunul Crăciunului pe stil vechi, în 6 ianuarie, de cum se lasă seara, la ușile creștinilor sosesc colindătorii. Prima dată cei mai mici însoțiți de câte un adult, apoi copii mai mari, tinerii și seară după ora 21, adulții și corul bisericii. Colindătorii cântă în limba ucraineană și în românește. Tradiția spune că cei ce colindă să fie cinstiți obligatoriu cu nuci, mere și bani, dar se poate pune și câte ceva dulce pe lângă. Adulții sunt serviți cu vin fiert și răchie și poftiți la masă. Unele grupuri de colindători au și câte un ,,Moș Crăciun” în component. Acesta adună în sacul său fructe și dulciuri care vor fi dăruite familiilor nevoiașe cu copii.
Apoi, colindătorii pleacă mai departe la alte case. Colindul continua până în zorii zilei până ce va fi colindată și ultima casă din sat.
În prima zi de Crăciun, după liturghia și colindele de la biserică, oamenii merg acasă și se așează la masă. Pentru această sărbătoare a familiei se întorc acasă din țări străine tinerii plecați la muncă. Este o masă a familiei. În această zi nu se mănâncă nici un preparat din carne de pasăre, mai ales de găină. Se mănâncă cârnți prăjiți, sarmale, friptură și obligatoriu piftii.
Noi am fost oaspeții familiei Mihaela și Teodor Popovici din satul Zorile, familie care ne-a primit și tratat ca pe membrii propriei familii. Astfel am reușit să să fim în mijlocul evenimentelor și să le aducem la cunoștința cititorilor și telespectatorilor.
Pai … nu a spus seful vostru de la kiev ca voi nu mai sarbatoriti cu rusii, treceti la capitalisti ???