Anul acesta, mieii pentru Paşti vor fi sacrificaţi doar într-un interval de câteva zile

mieiAnul acesta, mieii pentru Paşti vor fi sacrificaţi doar într-un interval de câteva zile

Autorităţile avertizează populaţia cu privire la riscul îmbolnăvirilor în perioada sărbătorii pascale dacă achiziţionează miei din aşa-numitul „sistem stradal“.  Normele europene, stricte în acest domeniu, vor fi şi în acest an ocolite de dragul păstrării tradiţiei de Sfintele Paşti,  Pentru o perioadă de 10 zile, direcţiile judeţene sanitar-veterinare vor aviza câteva spaţii pentru sacrificarea cornutelor.  Sacrificarea animalelor în alte locuri decât cele autorizate va fi sancţionată cu sume cuprinse între 200 şi 300 RON.

Ca în fiecare an, autorităţile au demarat o campanie de informare a populaţiei cu privire la riscurile la care se expun în urma achiziţionării de produse specifice sărbătorilor pascale din locuri neautorizate sanitar-veterinar.
Deşi legislaţia europeană este cât se poate de clară şi exigentă, ANSVSA mai face o excepţie de dragul păstrării şi perpetuării tradiţiei. Astfel, şi în acest an, românii vor putea să-şi cumpere mielul de Paşte din pieţe dacă acestea sunt verificate şi autorizate din punct de vedere al respectării igienei.
„Direcţiile judeţene sanitar-veterinare vor aviza funcţionarea unor spaţii pentru sacrificare, numai pentru o perioadă de 10 zile, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale. Spaţiile respective trebuie să îndeplinească condiţiile de igienă prevăzute de lege, unde sacrificarea mieilor se va face sub supraveghere sanitară veterinară“, se arată într-un comunicat remis de ANSVSA. De asemenea, carnea rezultată poate fi valorificată numai pe raza judeţului respectiv.
Mieii achiziţionaţi vii din pieţe şi târguri vor putea fi sacrificaţi în spaţiile autorizate, iar proprietarii gospodăriilor unde se vor sacrifica mieii trebuie să anunţe medicul veterinar atunci când doreşte să sacrifice animalele şi „să predea medicului veterinar crotalia animalului sacrificat“, urmând ca produsele obţinute în urma sacrificării cornutelor să fie utilizate numai pentru consumul propriu.

Carne de miel – numai cu ştampilă

Produsele comercializate în locurile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar sunt controlate de către medicii veterinari şi nu constituie un pericol pentru sănătatea cetăţenilor. În cazul în care cetăţenii vor cumpăra produse din spaţii improvizate sau din aşa numitul „sistemul stradal“, se expun riscului toxiinfecţiilor alimentare.
Miei destinaţi sacrificării trebuie să fie identificaţi cu o crotalie în exploataţia de origine. Starea de sănătate a mieilor şi faptul că provin din exploataţii unde nu evoluează boli infecto-contagioase, trebuie certificate de către medicul veterinar. Potrivit normelor ANSVSA, animalele identificate, însoţite de certificatul de sănătate şi formularul de mişcare emise de către medicul veterinar, se transportă spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sanitar-veterinar.
Odată cu intrarea României în familia europeană, normele privind igiena şi calitatea produselor alimentare au devenit mult mai aspre, astfel că, în acest an, se vor lua măsuri suplimentare de securitate la comercializarea produselor alimentare în perioada sărbătorilor de Paşti. Conform normelor, carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate. Mai mult, carnea va fi marcată cu o ştampilă şi va informa consumatorul cu privire la ţara de provenienţă, codul judeţului, numărul de autorizare veterinară a unităţii, numărul de identificare a medicului veterinar oficial care a efectuat inspecţia cărnii. Marca de sănătate şi certificatele de sănătate pentru carnea de miel vor fi gestionate de către medicul veterinar oficial care asigură supravegherea sanitară veterinară a unităţii respective.
Ovinele sacrificate cu vârsta de peste 1 an se vor putea comercializa numai după confiscarea craniului, măduvei spinării, splinei şi a ileonului, iar carnea provenită de la ovinele sacrificate în gospodăriile populaţiei este destinată strict consumului propriu.

Câteva diferenţe între carcasa de miel şi cea de câine

 – Capul de miel are dinţii incisivi (dinţii din faţă) numai la nivelul maxilarului inferior, spre deosebire de câine, care are aceşti dinţi pe ambele maxilare.
– Carnea de miel are culoare roşie-deschisă, iar cea de câine roşie-închisă.
– Sternul de miel (osul pieptului) are 7 sternebre, iar cel de câine are 8.
– Osul spetei împarte spata de miel în două părţi inegale, în timp ce la câine o împarte în două părţi egale.
– La picioarele din spate, mielul nu are fibulă.
– Grăsimea de miel este albă, tare şi sfărâmicioasă, iar cea de câine este moale şi untoasă.
– Ficatul de miel are 4 lobi (porţiuni), iar cel de câine are 6.
– Rinichii de miel au forma unui bob de fasole şi au culoare deschisă. Cei de câine au culoare brun-roşietică, cu un desen vascular evident (ca nişte steluţe).

Comentarii

comentarii