Apa moartă din fântânile satenilor şi apa vie de la biserica din Rusova Veche din Caras Severin VIDEO

Apa moartă din fântâni şi apa vie de la biserica din Rusova Veche. De ani de zile sătenii din zona Berlişte din județul Caraș Severin, erau și sunt încă terorizaţi de concentraţia mare de nitriţi şi nitraţi din pânza freatică. Acest lucru a dus la decesul unor copii la Iam şi Berlişte. Fântânile din toată zona au apă otrăvită. Și asta din cauza activității agricole și zootehnice din zonă de-a lungul zecilor de ani. Îngrășămintele chimice și dejecțiile animalelor, s-au infiltat în pânza freatică și au otrăvit apa. În zona Berlişte, oamenii sufereau de sete şi asta nu pentru că nu ar avea fântâni, ci pentru că fântânile, în marea lor majoritate, aveau și încă au apă otrăvită de activităţile din zootehnie în zeci de ani. Practic, pânza freatică aflată la până 20 de metri, este afectată fie de calcar, fie de concentraţia mare de nitraţi şi nitriţi, ceea ce le face şi acum cu nepotabilă. Mai multe decese de copii au fost puse pe seama apei contaminate, iar Inspecţia Sanitară a făcut zeci de măsurători şi a interzis în repetate rânduri consumarea apei, chiar şi fiartă. Mai mult, autorităţile au pus afișe pe toate fântânile, afușe prin care oamenii sunt anunţaţi că apa este toxică.

Între timp, în trei sate din cele cinci ale comunei, a fost instalată reţea de apă potabilă cu foraje de mare adâncime. Pentru încă două sate – Rusova veche şi Rusova Nouă, se așteaptă fondurile de la București pentru a demara alimentarea cu apă potabilă a celor două localități.

Până atunci, majoritatea oamenilor beau și gătesc cu apă de la un puț forat în curtea bisericii din Rusova Veche. Acesta este forat la peste 100 de metri până ce freză a dat de un strat de granit de care nu a mai putut trece. Alții, merg cu mașinile până în centrul comunal, la Berliște și iau apă de la pompele instalate în sat. 

Apa moartă din fântâni şi apa vie de la biserica din Rusova Veche. Din puțul forat chiar în curtea bisericii, la 100 m adâncime, vine o apă de care sătenii spun că are proprietăți deosebite, curative. Apa a fost gustată de oamenii din sat- avea gust bun, dar apoi probe de apă au fost duse la laborator. Şi analizele au consemnat că lipseşte orice urmă de nitraţi sau alţi compuşi dăunători şi că apa este ,,extrem” de bună de băut. Imediat oamenii au construit o fântână semiartezică şi apa a început să curgă. Dar minunea abia acum începe.

Sătenii spun că de când beau din apa de la izvorul din curtea bisericii se simt mai bine, au renunţat la medicamente şi s-au tratat de tot felul de boli. Ei spun că de când beau apa asta, au renunţat la jumătate din medicamentele prescrise de medic.

Vestea s-a răspândit rapid printre oameni şi dacă până acum toţi fugeau de apă din zonă, acum vin oameni din toate părţile să ia acasă apă din izvorul miraculos din curtea bisericii din Rusova.

Încă nu sunt studii făcute, nu este ceva oficial, dar buletinele de analiză de la Reşiţa şi Timişoara, arată că nu sunt nitriţi. Poate, în timp, se va găsi cineva care să facă şi un studiu ştiinţific cu privire la efectele terapeutice ale apei de acolo. Nu ar fi primul izvor cu calităţi terapeutice din România. Apa are aproape aceleași proprietăți cu cea de la izvorul Domogled din Băile Herculane.

Vestea puterilor acestei ape s-a răspândit rapid şi oamenii chiar au legat-o de izvorul de apă de la Mesic, din Serbia, ale cărei calităţi medicinale sunt dovedite deja științific, fiind îmbuteliată şi comercializată. Şi cum între Mesic şi Rusova Veche nu sunt mai mult de 10 km, oamenii leagă efectele terapeutice ale celor două izvoare.

Apa moartă din fântâni şi apa vie de la biserica din Rusova Veche. Apa de la Rusova este pe gratis. Vin oameni și de la zeci şi sute de km să ia apă de la Rusova, Oamenii vin, iau apă și pleacă. Dar, cu toate acestea, această apă costă fiindcă aducerea ei la suprafață se face cu ajutorul unei pompe acționată de un motor electric. Iar curentul este plătit de preotul satului. Biserica este afectată de trecerea vremii și de faptul că satul s-a depopulat, are din ce în ce mai puțini oameni. Părintele paroh nu spune nimic, nu cere, dar nu ar strica dacă cei ce vin cu zeci de bidoane și iau sute de litri de apă, ar lăsa un leu la cutia milei. Nu de alta, dar apa vine cu ajutorul pompei alimentată cu curent de la biserică.

Comentarii

comentarii