Arhivele Naționale Caransebeș în pericol de distrugere VIDEO

În clădiri vechi, care nu au fost reabilitate niciodată, cu acoperișuri deteriorate, pereți mucegăiți și încăperi neîncălzite și fără electricitate. În aceste condiții își desfășoară activitatea Arhivele Naționale Caraș-Severin, instituție ce gestionează peste 1.100 de fonduri și colecții de documente.

Din 2008, Arhivele Naționale Caraș-Severin funcționează în incinta fostei unități militare din Caransebeș, în nouă clădiri aflate pe o suprafață de două hectare. Clădirile ar fi trebuit să fie reabilitate încă de atunci, însă acest lucru nu s-a întâmplat, cu unele excepții. Anul trecut au fost refăcute acoperișurile a trei din cele nouă imobile, iar clădirea în care funcționează sala de studiu a fost reabilitată.

În restul imobilelor, unde sunt depozitate documentele ce reprezintă arhiva istorică a județului, condițiile sunt jalnice. Asta în condiția în care în încăperi trebuie să existe un climat cu lumină și umiditate controlată. Ori la Caransebeș, multe rafturi sunt acoperite cu nailon ca să nu plouă pe acte și documente.

Condițiile improprii nu afectează doar documentele, ci și angajații. Hârtia este atacată de ciuperci și bacterii care sunt inhalate de angajați în timpul manevrării.

Din cauza condițiilor jalnice în care arată clădirile, unitatea a rămas în urmă cu aproape 30 de ani la preluarea arhivelor de a UAT și alte instituții. Arhivele Naţionale sunt o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. În Caraș-Severin funcționează cu 11 angajați.

Comentarii

comentarii