Asociația Speologică Exploratorii – Aniversarea Zilei Green Belt 2017

Kladovo / Serbia, 24 Septembrie. Duminica trecută, iubitori ai naturii, cetățeni și primari provenind din diferite regiuni ale țărilor sudest europene, au transmis un semnal puternic în favoarea sprijinirii cooperării transfrontaliere pentru protejarea moștenirii naturale europene comune.

Cel mai mare eveniment organizat de-a lungul fostei Cortine de Fier s-a desfășurat la Kladovo, Serbia. Micul oraș este situat într-o zonă de o frumusețe deosebită, pe malul Dunării, în imediata apropiere a României. ”Relațiile dintre aceste două țări nu au fost întotdeauna simple, însă chiar și astăzi, cooperarea dintre Serbia și România este mai degrabă excepția și nu regula. De aceea, a fost un real succes să reușim să reunim persoanele implicate în luarea deciziilor provenind din ambele țări, cu scopul protejării naturii în context transfrontieră”, a subliniat Gabriel Schwaderer, CEO al fundației pentru conservarea naturii EuroNatur , care este activă în tot cuprinsul Europei.

După ce delegația românească a fost întâmpinată de către reprezentanții unor comunități sârbești din zona de graniță, celebrarea Zilei Green Belt (Centura Verde) a continuat la Centrul Cultural din Kladovo. Viceprimarul orașului sârbesc Majdanpek Srecko Nikolic a evidențiat caracterul unificator al Centurii Verzi: ”Astăzi este începutul unei colaborări remarcabile între sărbi și români. Acum văd Dunărea nu doar sub formă de graniță naturală între cele două state, cât mai ales ca reprezentând ceea ce ne unește”.

Asociația Speologică Exploratorii , din România, s-a numărat printre organizatorii acestui eveniment, alături de colegii lor din cadrul EuroNatur, Germania, respectiv BPSSS din Serbia. Bogdan Bădescu, Președinte al Asociației Speologice Exploratorii, a ținut să marcheze importanța acestui eveniment, subliniind următoarele: ” Centura Verde reprezintă principala legătură între ariile protejate transfrontaliere din Europa, având un dublu rol. Pe de o parte asigură protecția și conectivitatea valorilor naturale iar pe de altă parte reprezintă puntea de legătură pentru dezvoltarea colaborărilor în domeniul conservării naturii și dezvoltării durabile. Județele Timiș, Caraș Severin și Mehedinți au o mare oportunitate în dezvoltarea conservării naturii și a turismului durabil însă depinde de noi toți dacă vom ști să folosim oportunitățile existente în interesul comunităților sau vom continua să mergem pe drumul greșit ca în prezent”.

Evenimentul a marcat celebrarea a 3 ani de la înființarea Asociației Europene Green Belt, din care și face parte și A. S. Exploratorii, reprezentând consacrarea inițiativei ”European Green Belt”, lansată în 2003 de către IUCN (International Union for Conservation of Nature), Agenția Federală pentru Conservarea Naturii (BfN) și EuroNatur. În prezent, în Asociația Europeană Green Belt sunt reprezentate 24 de state, iar membrii sunt reprezentați atât de către organizații neguvernamentale (ONG-uri), cât și de către organizații guvernamentale (OG-uri).

România a fost reprezentată de către reprezentanți ai Asociației de Turism Montan și Ecologie Speo-Alpin MH, Grupul de Acțiune Locală Clisura Dunării, Asociația Speologică Prusik, Timișoara, Asociația Euroland Banat, Asociația Română de Consiliere și Sprijin, Administrația Parcului Natural Porțile de Fier și Primăria Orșova. Din Serbia au participat mai multe organizații neguvernamentale, cetățeni și primării.

Principalele activități au constat în dineul de deschidere la care au participat organizațiile de pe ambele maluri ale Dunării, prezentări și expuneri, urmate de un moment artistic al tradițiilor sârbești. A mai fost organizată o expoziție de fotografii cu imagini din peșteri și peisaje din zona Dunării, precum și mai multe standuri de prezentare a produselor specifice diverselor zone Green Belt, de pe cele două maluri ale Dunării. O multitudine de materiale informative au fost disponibile pentru participanți și vizitatori.

Au mai fost organizate plimbări cu bicicletele, monitorizarea unor rute de migrație ale păsărilor, precum și vizitarea Cheilor și podurilor naturale din Valea Vratna de o frumusețe deosebită. La finalul evenimentului, reprezentanții celor trei organizații au discutat și convenit asupra unor viitoare colaborări în cadrul Centurii Verzi a Dunării.

Bogdan Bădescu
Președinte

Comentarii

comentarii