Atentie cui deschizi usa! Naivitatea proprietarilor-bucuria hoţilor!

Apetitul hoţilor pentru furturile din locuinţe, hoţi care au abandonat clasica metodă a forţării yalei după ce au observat că locatarii deschid uşile cu mare uşurinţă este încurajat tocmai de …amabilitatea şi naivitatea proprietarilor. Astfel, odată intraţi în locuinţe sub diverse pretexte, hoţii n-au nicio problemă în a fura diverse obiecte de valoare şi bani.

Scenariul cel mai folosit de infractori este binecunoscut populaţiei datorită mediatizării intense dar care, din nefericire, face în continuare victime: sub pretextul ca sunt angajaţi ai unor firme de gaze sau apă şi trebuie să execute verificările periodice, hoţii, care „lucrează” în echipe de câte doi, pătrund cu uşurinţă în locuinţă de unde, prin distragerea atenţiei, fură tot ce le pică în mână.
Însă scenariile folosite nu se rezumă doar la acesta, astfel încât, folosind nenumărate alte pretexte convingătoare, accesul hoţilor în locuinţă este facilitat de naivitatea de care, din nefericire, dau dovadă proprietarii.

Iată cum diverse poveşti verosimile se pot transforma în metode de înşelăciune şi furt, victimele fiind de regulă, persoanele vârstnice.
Cum credulitatea oamenilor nu are margini, pentru hoţi nu mai contează acum nici tipul încuietorilor, nici etajul la care este situat apartamentul.

Prin urmare, poliţiştii recomandă cetăţenilor să solicite celor care se prezintă la uşa lor sub pretextul prestărilor unor servicii, prezentarea legitimaţiei de serviciu, înainte de a permite accesul în locuinţă. Un astfel de act trebuie să conţină viza periodică, să nu prezinte modificări sau ştersături iar liniile ştampilei de pe fotografie să coincidă cu liniile ştampilei de pe fila pe care este lipită fotografia. Locatarii nu trebuie să accepte prezentarea formală a legitimaţiilor, iar, dacă persoanele devin grăbite sau agitate (ceva nu este în regulă!), trebuie să solicite sprijinul vecinilor şi să reţină cât mai multe semnalmente ale celor în cauză pentru a le comunica organelor abilitate. Cei care locuiesc la bloc trebuie să ştie, că astfel de intervenţii se fac în prezenţa administratorului blocului sau cu o prealabilă comunicare din partea acestuia.

De asemenea, este bine ca proprietarii să sune la firmele prestatoare de servicii pentru a se interesa de operaţiunile de verificare programate în zona în care locuiesc, şi poate nu mică le-ar fi surprinderea să constate că riscau să devină victime ale înşelăciunilor sau furturilor din locuinţă.

În situaţia în care accesul în locuinţă este solicitat din diverse alte motive este recomandat ca proprietarii să nu dea curs acestei solicitări, să manifeste prudenţă şi să pună sub semnul întrebării toate pretextele folosite în acest sens de către persoane necunoscute.

În prezent, 1 din 4 furturi din locuinţe este favorizat de neglijenţa sau naivitatea proprietarilor iar hoţii pentru care forţarea yalelor, ca metodă de furt, a apus, exploatează strict această atitudine a proprietarilor.

Comentarii

comentarii