ATENTIE! Naivitatea costă bani mulți … în valută grea

Escrocii îşi fac simţită prezenţa în viaţa de zi cu zi iar metodele folosite de aceştia pentru a-i înşela pe oamenii de bună credinţă variază, însă ceea ce îi ajută de fiecare dată este naivitatea victimelor, goana după chilipiruri sau dorinţa de căpătuială a acestora.

E greu de crezut că persoanele care practică schimbul ilegal de valută sunt de bună credinţă. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că pentru a obţine venituri uriaşe prin eludarea taxelor prevăzute de lege aceste persoane recurg cel mai adesea la înşelătorie iar scenariile nu sunt deloc unele complexe sau complicate.

Iată o metodă devenită clasică: se ia valuta cetăţeanului, se numără suma echivalentă în lei, se pune în pachet, apoi sub pretextul renumărării ori a apariţiei în zonă a unui poliţist, într-un moment de neatenţie se înlocuieşte cu un pachet în care doar prima şi ultima bancnotă sunt autentice, restul fiind maculatură.

Dar de cele mai multe ori aceste persoane abordează cetăţeni în preajma unităţilor bancare oferindu-le într-un mod agitat ca şi când e o ofertă de nerefuzat un curs valutar mult mai avantajos decât cel oficial. În graba şi agitaţia provocate de „valutist”, cetăţeanul cade în capcană şi realizează ce scump l-a costat „oferta” când este mult prea târziu.

O altă situaţie este aceea în care, tot pe fondul stării de agitaţie şi de grabă induse de escroc, pe motiv că „apare poliţia”, cetăţeanul realizează prea târziu că a primit mai puţini bani decât a fost înţelegerea deşi atunci când s-au numărat banii sumele păreau corecte.

Paguba victimei este uriaşă în situaţia în care înmânează valuta pentru a primi contravaloarea în lei iar escrocul odată intrat în posesia acesteia fuge de la locul „tranzacţiei” şi se face nevăzut.

Pe de altă parte, legea prevede sancţionarea cu amendă contravenţională a celor care practică schimbul ilegal de valută, iar efectuarea schimbului ilegal de valută în mod repetat constituie infracţiune de evaziune fiscală şi se pedepseşte cu închisoarea. De asemenea sumele de bani care au servit la săvârşirea contravenţiei se confiscă şi se valorifică conform legii.

Având în vedere argumentele de mai sus, I.P.J Caraş-Severin recomandă cetăţenilor să efectueze schimburile de valută cu respectarea prevederilor legale în vigoare, numai la unităţile bancare şi casele de schimb valutar autorizate.
În acest fel se elimină riscul de a deveni victime ale unei infracţiuni sau de a deveni părtaşi ai evaziunii fiscale!

Comentarii

comentarii