Aurul verde din bucatarie: Uleiul de masline

Presat din masline, aceasta este un ulei bogat, fructat, folosit pentru marinate, sosuri, coacere chiar si prajire superficiala. Exista sute de soiuri de masline folosite pentru a face ulei de masline, astfel incat gama disponibila este foarte mare, variind in functie de culoare, gust, aroma si caracteristici.

Produs in principal in Franta, Spania, Italia si Grecia, uleiul de masline este similar cu vinul, intrucat variaza in functie de clima, tara, zona de origine si de factori sezonieri. Uleiul de masline poate fi, de asemenea, cumparat cu diferite arome, cum ar fi ierburi, usturoi sau ardei iute.

Maslinul este un arbore vesnic verde, cu o crestere lenta, cu un trunchi noduros, gri, subtire, cu ramuri fisurate. Poate ajunge pana la 50 de metri inaltime si trai mai bine de 500 de ani. Maslinele sunt culese, in general, atunci cand ajung la maturitate, cand culoarea verde devine un verde-galbui si incep sa se inmoaie (etapa veraison). Maslinele recoltate in acest stadiu contin cantitati mari de polifenoli, partea cea mai benefica a uleiului.

Cateva caracterisitici:

· Uleiul de masline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat;
· Ofera energie. 100 g ulei ofera 884 de calorii;
· Are punctul de fierbere foarte mare, 210 ° C. Datorita acestei caracteristici uleiul de masline este utilizat in gatirea la temperaturi inalte a anumitor preparate alimentare;
· Uleiul de masline are profil lipidic, excelent. Acizii grasi saturati, mono-nesaturati si polinesaturati (SFA: MUFA: PUFA = 14: 77: 9) sunt distribuiti in proportii sanatoase;
· Uleiul nativ presat la rece este unul dintre uleiurile de gatit ce ofera un termen de valabilitate foarte lung.

Cateva beneficii pentru sanatate:

1. previne cancerul. Uleiul de masline contine cel putin 4 tipuri de antioxidanti, care contribuie la neutralizarea actiunii radicalilor liberi, care determina imbatranirea pielii si cancerul de piele;
2. previne bolile cardiovasculare. Oamenii de stiinta au identificat in uleiul de masline un compus numit oleuropein, care previne oxidarea colesterolului LDL; prin urmare, inlocuirea grasimilor din dieta cu uleiul de masline previne hipertensiunea arteriala si reduce riscul unui atac de cord;
3. previne diabetul zaharat. Uleiul de masline contine o cantitate ridicata de grasimi monosaturate, spre deosebire de alte uleiuri, care ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. De asemenea, este o sursa importanta de vanadiu, un mineral mai putin cunoscut, care contribuie la stabilizarea glicemiei;
4. mentine greutatea corporala. Unii acizi grasi din componenta uleiului de masline reduc pofta de mancare; pentru a beneficia de aceasta proprietate trebuie sa introduceti uleiul de masline in alimentatia dvs. In plus, acest ulei stimuleaza metabolismul pentru ca arderea caloriilor sa se realizeze intr-un ritm mai rapid;
5. Se recomanda aplicarea uleiului de masline pe scalp pentru hidratarea acestuia si tonifierea firului de par;
6. De secole, oamenii folosesc uleiul de masline ca produs pentru ingrijirea corporala. Datorita continutului ridicat de acid linoleic, un compus care nu este produs de organism, uleiul de masline este un foarte bun hidratant;
7. Uleiul de masline ofera pielii o stralucire naturala. Acesta este adaugat in majoritatea produselor cosmetice.

Comentarii

comentarii