Autoguvernare Românească pe Localitate în comuna Micherechi din Ungaria

Cărăşanul nostru din Băuţar, consulul general al României în regiunea Gyula din Ungaria – Excelenţa sa, Florin Vasiloni, a participat la, dar a fost şi matorul unui moment istoric pentru comunitatea românească din Ungaria.

Moment istoric pentru românii din Ungaria- La Micherechi s-a constituit Consiliul local, transformat în Autoguvernare Românească pe Localitate

În ziua de luni, 27 octombrie, la Casa de Cultură “Gheorghe Dulău” din Micherechi a avut loc şedinţa festivă de constituire a Consiliului Local din Micherechi pentru perioada 2014–2019. În urma alegerilor locale din 12 octombrie, în cadrul comunităţii româneşti din Ungaria, singurul consiliu local ce asigură administraţia publică, respectiv autoguvernarea, s-a transformat în autoguvernare românească pe localitate, la Micherechi. Această transformare a consiliului local a fost posibilă datorită Legii Naţionalităţilor din 2011.

Noul consiliu din Micherechi s-a transformat în autoguvernare românească pe localitate, fiindcă toţi cei şase consilieri aleşi, Bertold Netea, Ioan Radici, Mihai Nistor, Mihai Ardelean, Ioan Condoroş şi Zsolt Goron, împreună cu primarul reales Margareta Tat, s-au declarat români în registrul naţionalităţilor. Noua conducere a hotărât, cu unanimitate de voturi, preluarea şcolii generale româneşti locale. Înainte de depunerea jurământului, preşcolarii grădiniţei din localitate, au prezentat un program artistic, care a constat într-un recital de cântece şi poezii româneşti.

La manifestare au participat Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Ana Sarkozy şi Angelica Puşcar, directorul şcolii, respectiv grădiniţei din localitate, pr. Ioan Bun, parohul Bisericii Ortodoxe Române din Micherechi, Ioan Roxin şi Ilie Puha, reprezentanţii comunităţilor penticostale locale, Peter Tolnai, consiler judeţean în Consiliul Judeţean Bichiş (Bekes) şi alţii.

Comentarii

comentarii