Avem la diplome de nu mai știm ce să facem cu ele, dar n-avem locuri de muncă

dilploma degeabaCreştere spectaculoasă a numărului de licenţiaţi, în Caraş-Severin. Din an în an, sunt tot mai mulți. De pildă, în ultimii 10 ani, numărul cărăşenilor cu studii superioare s-a dublat şi a ajuns la aproximativ 30.000. Pentru mulţi, însă, diploma de licenţă este doar o simplă coală de hârtie frumos colorată și atât, deoarece, în Caraş-Severin, locurile de muncă pentru studii superioare sunt o raritate.
În mare vogă în anii 2000, moda diplomelor de licenţă înj ori și ce domeniu, nu a ocolit nici judeţul Caraş-Severin. În numai 10 ani, numărul cărăşenilor care au absolvit o facultate, s-a dublat.
Apariţia licenţiaţilor pe bandă rulantă nu are, însă, nicio legatură cu realitatea de pe piaţa muncii. Dintre cei peste 6.500 de şomeri din judeţ, in jur de 8 la sută au o diplomă de licenţă iar dintre cei care muncesc, puţini sunt cei care ocupă o poziţie conformă cu specializarea, cu diploma de la dosar. Sunt bine-cunoscute cazurile în care vânzătoarea de la buticul din colț sau casiera de la cutare supermarket, este în actele de studii juristă sau licențiată în relalțiile publice sau comunicare. Și exemplul ar putea continua. Așa este și cazul absolvenților de la științe economice sau asistență socială care nu vor avea nici o șansă de angajare la absolvire. Este si mai cunosvcut faptul ca daca nu ai ,,o pila,,acolo unde trebuie sau dacă tati sau mami nu au pe cineva ,,la partid” este cam greu sa ocupi un post pentru care te-ai pregătit atâția ani.
Dar, despre acestea, vom vorbi la timpul potrivit.

Comentarii

comentarii