Banățene – îmbracă vineri o ie sau o ,,chimeașă” – și hai în centru la Fântână la un ,,brâu”

Vineri, 10 iunie 2016, spre seară la ora 18 când se mai potolește soarele, în Centrul Civic al municipiului Reşiţa, IA ROMÂNEASCĂ şi BRÂUL BĂNĂŢEAN- repere definitorii ale identităţii noastre naţionale – vor fi puse în valoare printr-un eveniment cultural puternic mediatizat de presa cărăşană ajuns la cea de-a IV-a ediție.
Acțiunea a fost inițiată de către jurnaliștii Vasile și Paula Neamțu în anul 2013 și au angrenat în acest eveniment jurnaliști din toată presa cărășană. ”Toată presa cărășană se unește ca să scoată un eveniment în care să promoveze portul popular. Pe lângă aceasta încercăm să adunăm copii împreună cu cei de la ansamblurile folclorice din județ și care să-i învețe pe cei mici brâul bănățean”, a precizat Vasile Neamțu.

Din anul 2014 Societatea pentru Cultură Metarsis –activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană a îmbrățișat ideea și, la solicitarea celor doi soţi s-a alăturat logistic in organizarea manifestărilor. Tot de atunci iilor și cămășilor românești li s-a adăugat CONTRATIMPUL brâului bănăţean, joc din patrimoniul imaterial al Banatului de Munte pe care Eftimie Murgu îl definea plastic “sar în şir toţi deodată, astfel încât al treilea pas să ţină ritmul”.

Așa că, ia o ie sau o chimeașă din ,,țoalele ale bătrâne” și hai la brâu în Centrul Civic. Nu știi să joci? Nu-i nimic, o să aibă cine să te învețe primii pași. Ia de aici si prima lecție:

Comentarii

comentarii