Banatul este in doliu, După Achim Nica, un alt doinitor al Banatului a plecat să cânte îngerilor: a murit Florentin Iosif

florentin iosif tarafLa nici un an după ce ,,Uica Achim” de la Obreja a plecat la ceruri, un alt rapsod și cântec al plaiurilor bănățene, a plecat să se odihnească puțin. Lumina reflectoarelor s-a stins și scena muzicii populare bănățene și românești, a tras cortina neagră peste viața celui care a fost Florentin Iosif. Cântecul popular din Banat este în doliu. O mare voce a murit. Ne pier valorile, ne pier amintirile , pier doinitorii și cei ce ne-au învățat și de la care am auzit pentru prima dată la radio muzica adevărată, filonul curat și nepătat al adevăratelor valori, a vieții de la sat.Florentin Iosif a plecat dintre cei vi la vârsta de 77 de ani.  Un alt artist nepereche, Tiberiu Ceia, a declarat pentru un post de televiziune că  ,,Florentin Iosif  era o voce specială pentru Banat și cu toate că ar fi putut să rămână la București, la un ansamblu de renume național, dragoste pentru Banat, l-a adus acasă, aici în Banatul lui drag pe care l-a cântat și slăvit o viață întreagă”.
Cel mai legat a fost de Banatul Montan fiindcă Florentin Iosif a fost membru al Ansamblului Profesionist ,,Doina Caransebeșului” din Caransebeş. De-a lungul timpului, a apărut pe scenă în spectacole alături de nume grele ale folclorului românesc cum ar fi: Lucreția Ciobanu care mai trăiește încă la Sibiu și de regretatele și trecute în istorie Maria Tănase, Ioana Radu, Aurelia Fătu Răduțu, Mia Braia, Ion Luican și mulți, mulți alții.
Florentin Iosif s-a născut în anul 1936, într-o localitate la graniţa cu Serbia, iar în ultima vreme era bolnav, nu prea mai ieşea din casă.

Comentarii

comentarii