Banii publici cheltuiți abuziv de unele primării din Caraș Severin – peste 10 miliarde de lei acordați ilegal

birouriFuncţionarii din primăriile cărăşene au încasat sporuri ilegale de peste 10 milioane de lei.

Curtea de Conturi Caraş-Severin a descoperit că mai multe primării au fost mult prea darnice cu angajaţii lor şi au acordat sporuri ilegale.

Cele mai multe plăţi nelegale de drepturi salariale au fost efectuate ca urmare a stabilirii eronate a salariilor de bază, prin includerea în acestea a unor sporuri stabilite în baza contractelor colective de muncă – spor dispozitiv, spor fidelitate, spor calculator. Astfel de situaţii au fost constatate la: Şopotu Nou, Sasca Montană, Turnu Ruieni, Topleţ, Cărbunari, Glimboca, Ramna, Buchin, Văliug şi Sicheviţa.
La Rusca Montană, Berzovia, Pojejena, Sicheviţa, Berzasca au fost acordate sporuri de complexitate, suplimente salariale, dar şi creşteri salariale pentru atragerea şi gestionarea fondurilor europene. La Pojejena, pe lângă aceste sporuri, administraţia locală a găsit bani şi pentru achitarea unei amenzi primite personal de către edil. La Rusca Montană s-au plătit diverse lucrări fără acte, iar în 2009 s-a vândut un teren unei persoane care, până la finalul lui 2012, nu achitase nici măcar un singur leu din valoarea acestuia. La Berzovia, 5 mii lei au ajuns ilegal în buzunarul secretarului comunei, sub formă de indemnizaţie de conducere, iar în conturile viceprimarului au intrat 9 mii de lei, o indemnizaţie unică, care a fost acordată eronat. La Târnova, Văliug şi Sicheviţa s-au plătit facturi de telefonie mobilă, iar la Zorlenţu Mare – prime de Paşte şi Crăciun. Salarii de merit au primit şi angajaţii din administraţia locală din Sasca Montană, Zăvoi şi Glimboca. La Zăvoi, la întocmirea statului de personal nu au fost avute în vedere funcţiile aprobate de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, personalul fiind încadrat pe funcţii superioare celor aprobate, neîndeplinind condiţiile de studii şi vechime. La Sasca Montană, administraţia locală a omis să facă reevaluarea activelor fixe, deşi aceasta, conform legii, se realizează la fiecare trei ani. La Cărbunari, primăria nu a înregistrat până la finele lui 2011 în evidenţele contabile rezultatele reevaluării activelor fixe din patrimoniul comunei, deşi aceasta se efectuase încă din 2008.
Toate sporurile ilegale, care se ridică la peste 10 milioane de lei trebuiesc înapoiate pe parcursul execuţiei bugetare, se arată în raportul privind finanţele publice locale pe anul 2011.
Radio Resita

Comentarii

comentarii

2 thoughts on “Banii publici cheltuiți abuziv de unele primării din Caraș Severin – peste 10 miliarde de lei acordați ilegal

  1. i ne vaitam ca nu sint bani de Pensii,sau Spitale,Scoli,Astai un fel de Prima Pentru sarcina grea care au avuto la alegeriile din Decembrie,.E tare iubit Domnu Frunza Verde cred ca prin Primarii ????

Comments are closed.