Beneficiile mineralelor pentru organism: seleniul

Seleniul este un produs chimic organic care este derivat in principal din sol, apa si plante. Oamenii il procura prin diferite surse vegetale si animale, fiind un mineral esential pentru organism. Acesta este considerat toxic in cantitati mari, insa este absolut necesar pentru anumite functii celulare. Prin urmare, o dieta bogata in seleniu este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii corpului.
Mineralul a fost descoperit accidental la inceputul secolului al 19-lea, ca un precipitat al acidului sulfuric. Seleniul a fost initial considerat a fi toxic si a fost eliminat, insa prin ardere a emanat un miros neobisnuit, intepator. In cele din urma, a fost recunoscut a fi un element independent, si desi este destul de rar si greu de gasit in cantitati mari, acest mineral este un nutrient esential pentru oameni.

Unele dintre cele mai bune surse de seleniu sunt cerealele, nucile, ciupercile, carnea, pestele si ouale. De asemenea, este gasit in cantitati semnificative in rinichi de animale, ton, crabi si homari. Nucile braziliene sunt cea mai bogata sursa care a fost descoperita pana in prezent, in principal din cauza faptului ca stocheaza cantitati mari, care pot fi absorbite si utilizate de catre cei care le consuma. Beneficiile pentru sanatate ale seleniului sunt inca studiate extensiv, dar anumite avantaje foarte importante sunt deja bine cunoscute.

Seleniul s-a dovedit a fi o parte esentiala dintr-o serie de procese celulare, inclusiv raspunsul corpului la activitatea canceroasa. Cancerul ramane netratat, astfel incat orice masuri preventive care pot fi luate sunt intotdeauna importante. Studiile au aratat ca un aport de seleniu mai mare poate duce la scaderea formarii celulelor canceroase, in special in ceea ce priveste cazurile de cancer de prostata, cancer de colon si cancerul pulmonar.

Seleniul este important in reactiile enzimatice ale organismului care pot induce apoptoza (moartea celulara), in mod special pentru celulele canceroase periculoase, fara a afecta celulele sanatoase. Radicalii liberi, produsele secundare ale metabolismului celular care duc la deteriorarea ADN-ului pot evolua si se pot transforma in celule canceroase. Seleniul stimuleaza repararea ADN-ului pentru a preveni aceasta mutatie. Compusii din organism care lupta impotriva cancerului au nevoie de seleniu, iar pentru aceste roluri antitumorale si anticarcinogenice sunt necesare cantitati semnificative din acest mineral.

Seleniul stimuleaza anticorpii si intareste sistemul imunitar

Studiile au aratat ca seleniul este important in stimularea anticorpilor, elemente ale sistemului imunitar care distrug corpuri straine virale, bacteriene, fungice ce pot duce la boli si infectii. Acesti anticorpi sunt dezvoltati cu ajutorul seleniului mai ales dupa primirea unei vaccinari, ceea ce face organismul puternic in combaterea afectiunilor, astfel incat poate ramane sanatos si protejat de-a lungul vietii.

Seleniul are calitati anti-inflamatorii

In afara de stimularea si intarirea sistemului imunitar, s-a demonstrat ca seleniul reduce stresul oxidativ, care apare adesea in jurul articulatiilor si oaselor si se manifesta prin inflamatie si alte conditii inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida, guta, sporiasis, lupus sau alte maladii. Prin reducerea inflamatiei articulatiilor cu ajutorul seleniului, corpul ramane activ, sanatos si fara dureri.

Seleniul regleaza functiile glandei tiroidiene

Atunci cand vine vorba de sistemul endocrin si reglarea hormonilor din organism, glanda tiroida are o functie importanta, iar cercetarile au aratat ca seleniul este o componenta esentiala ce ajuta la reglarea cantitatii de hormon tiroidian produs in organism. Rata si functiile metabolismului sunt secretate de hormonul T3, iar fara seleniu acesta nu poate fi produs.

Seleniul are proprietati antioxidante si anti-imbatranire

Desi radicalii liberi pot duce la cresterea celulelor canceroase in organism, ei afecteaza intregul corp, deoarece pot slabi sau distruge celulele din fiecare sistem de organe, astfel incat potentialul antioxidant al seleniului este vital pentru protejarea sanatatii. Radicalii liberi pot duce la boli de inima, rinichi, probleme digestive, sindrom metabolic, dezechilibru hormonal si imbatranire prematura. Seleniul actioneaza ca un antioxidant, ba mai mult, stimuleaza crearea acestora.

Procesul de imbatranire se datoreaza radicalilor liberi, deoarece acestia sunt una dintre cauzele principale din spatele ridurilor, petelor de varsta, a muschilor slabiti, si a unui aspect general mai in varsta. Insa si in interiorul corpului, declinul cognitiv a fost asociat cu activitatea radicalilor liberi in cortexul neuronal, distrugand si inhiband buna functionare a impulsurilor nervoase. Seleniul poate ajuta la prevenirea tuturor acestor efecte negative care afecteaza sanatatea corpului prin neutralizarea radicalilor liberi.

Seleniul mentine sanatatii inimii

Seleniul subtiaza sangele, ceea ce reduce sansele de formare a unor cheaguri de sange. Este, de asemenea, demonstrat ca reduce cantitatea de colesterol LDL care se acumuleaza ca o placa pe arterele si vasele de sange. Aceasta placa poate duce la ateroscleroza, infarct miocardic, accident vasular cerebral si alte afectiuni grave, iar seleniul este deci un aliat puternic pentru sanatatea inimii.

Seleniul ajuta la eliminarea matretii

Desi cercetatorii inca studiaza efectul seleniului asupra sanatatii parului, se presupune ca un continut ridicat de seleniu in organism poate reduce caderea parului si a scalpului uscat excesiv ce duce la aparitia matretii.

Toxicitatea sau o cantitate mai mare de seleniu este la fel de periculos ca si deficitul, astfel incat ai grija sa nu exagerezi cu aportul din acest mineral. Simptomele de toxicitate cu seleniu sunt tulburarile gastro-intestinale, oboseala, iritabilitatea, dificultati de concentrare, ciroza hepatica si edemul pulmonar. Daca ai deja o dieta bogata in seleniu, se cere prudenta cu suplimentele sub forma de pastile.
citeste mai multe pe curademiere.ro

Comentarii

comentarii