BINE DE STIUT: CURATA FICATUL GRAS CU LAMAIE SI LAPTE
Grasimile se numara printre cei mai mari dusmani ai ficatului. Atunci cand acestea se acumuleaza in ficat, se produce un dezechilibru in procesele metabolice, ceea ce duce la acumularea de grasimi si in alte organe si artere, si un risc crescut de boli cardiace, scrie bzi.
Simptomele ficatului gras
Majoritatea pacientilor cu steatoza nu prezinta simptome, dar unii dintre ei pot raporta oboseala, slabiciune sau durere subcostala dreapta. Multi se prezinta pentru analize modificate ale functiei hepatice, descoperite intamplator, la examenele de rutina.
Boala hepatica avansata se caracterizeaza prin simptome de gravitate precum icter, edeme sau ascita (lichid in cavitatea peritoneala). La examenul fizic, se mai poate decela hepatomegalie (marirea in dimensiuni a ficatului), iar in cazuri mai avansate (ciroza), apare si splenomegalie (marirea in dimensiuni a splinei.
Steatoza Hepatica – Cauze, Factori de risc
Alcoolul este una dintre principalele cauze ale steatozei hepatice, cel putin in tara noastra.
Steatoza non-alcoolica este asociata cu obezitatea, intoleranta la glucoza si diabetul zaharat, dislipidemia, fiind descrisa ca manifestare in cadrul sindromului metabolic.
Sunt considerati de asemenea factori de risc: anumite medicamente, chirurgia de bypass gastric, dislipidemia, malnutritia, pierderea rapida in greutate, diferite produse chimice, pesticide, boala Wilson.
Acumularea de grasime poate fi cauzata și de:
– abuzul de medicamente, cum ar fi corticosteroizii
– tulburari ale metabolismului
– deficit in unele enzime
– deficit de proteine in dieta
– expunerea la unele produse chimice
Iată ce spun medicii despre conduita terapeutica (tratament) pentru steatoza hepatica:
Dieta
Stoparea consumului de alcool este recomandata in ambele cazuri de steatoza.
De multe ori, este necesara pierderea in greutate, caci multi pacienti cu steatoza sunt supraponderali.
Se recomanda o dieta bogata in proteine si cu continut scazut de grasimi si glucide (hipolipidica, hipoglucidica). Trebuie redus in primul rand consumul de grasimi saturate care trebuie inlocuite cu lipide nesaturate precum cele continute in peste, ulei de masline, nuci. Includeti de asemenea cereale integrale in dieta, precum paine integrala, orez brun.
Trebuie cosumate multe fructe si legume, pentru efectul lor antioxidant.
Controlati-va diabetul. Urmati instructiunile medicului dvs. pentru a controla boala diabetica de care suferiti. Luati medicamentele asa cum vi s-a recomandat si monitorizati-va corect glicemia.
Exercitiul fizic
Exercitiile fizice asociate dietei alimentare cresc masa musculara si sensibilitatea tesuturilor la insulina. Incercati sa faceti cel putin 30 de minte pe zi de exercitii fizice. Urcati pe scari in loc sa folositi liftul de cate ori aveti ocazia. Mergeti mai mult pe jos si mai putin cu masina personala sau autobuzul.
Iată și o variantă de tratament naturist – pe lângă ce vă recomandă medicul:
Consumul regulat al preparatului de mai jos va curata ficatul gras si il pastreaza sanatos:
Ingrediente:
sucul unei lamâi mari
1 litru de lapte – de preferință ,,de casă”.
Mod de preparare:
Se incalzeste laptele si, in timp ce este cald – nu fierbinte, se adauga sucul de la lămâie. Se agita amestecul si asteptati pana cand laptele se transformă in zer și bucăți de brânză închegată. Strecurati zerul si pastrati-l intr-un loc răcoros. Se împarte în trei porții și se bea în trei reprize pe zi între mesele principale. Cura dureaza doua saptamâni.
Veti mai obtine si brânză dulce pe care o strângeți și ține-ți la rece după care o puteți folosi la clătite, plăcintă sau cremă de brânză.