Blatul de tort din 5 ouă – Rețeta de bază pentru orice tip de tort VIDEO

Rețeta de mai jos este o rețetă de bază, o rețetă clasică pentru orice tort: fie că este cu cremă, cu budincă, frișcă și fructe sau ca bază pentru alte prăjituri care au ca suport un blat pufos. Se prepară simplu de tot, dar trebuie să respectați câteva reguli:

Cuptorul trebuie încălzit la 180 de grade.

În primele 20 de minute de la introducerea blatului la copt, nu se deschide ușa cuptorului.

Tava să fie unsa si tapetata doar pe fund. Nu se ung marginile. La fel se procedează dacă folosim hârtia de copt – doar pe fundul tăvii.

Toate ingredientele sa aibă aceiași temperatură.

Când se pune făina – nu se mai folosește telul sau mixerul. Se lucrează doar cu o lingură sau paletă din lemn și se amestecă de jos în sus.

Când scoatem tava din cuptor – lăsăm blatul în ea încă vreo 10 minute, Apoi cu un cuțit se dezlipește de pe marginile tăvii. Nu se folosesc tăvi teflonate sub nici o formă.

Ingredientele necesare pentru un blat mediu:

5 ouă mari sau 7 mai mici

2 linguri cu apă rece

2 linguri cu ulei

180 grame de zahăr tos – 6 linguri mari

200 g făină de patiserie

1 praf de copt

1 praf de sare

1 plic sau chiar 2 de zahăr vanilinat sau vanilat

Se separă ouăle. În gălbenușuri se pune un praf de sare și se amestecă bine. Sarea le va da o culoare mai închisă ,,mai de casă” . Se pun de-o parte și trecem la albușuri. Le punem într-un castron înalt și punem și acolo un praf de sare. Batem albușurile până obținem o spumă tare. Punem câte o lingură de zahăr și batem în continuare. Când ajungem la a treia lingură, punem zahărul vanilat și praful de copt nestins și batem mai departe. După un minut, se pune apa. Apoi adăugăm restul de zahăr până terminăm de pus toată cantitatea.

Apoi punem gălbenușurile și bate mai departe până se încorporează bine în albuș. Apoi, se pune uleiul și se mai bate un minut sau două. Terminam cu ,,bătutul” și luam o paletă sau lingură. Am ajuns la făină: aceasta se pune tot câte o lingură și se amestecă ușor de jos în sus până terminam toată făina. ATENȚIE! Nu se adaugă făina decât atunci când a fost bine încorporată prima lingură pusă – adică tot pe rând.

Tava se unge pe fund și se tapetează cu făină sau se pune hârtie de copt – doar pe fund. Nu se ung marginile. Altfel, blatul nu mai crește așa frumos. Se nivelează ușor cu lingura – nu se scutură și nici nu se bate tava. Se bagă imediat la copt la 180 de grade în cuptorul bine încins. 20 de minute nu se umblă la cuptor. După jumătate de oră, blatul este gata, dar se poate încerca cu scobitoarea. Se scoate tava, se lasă la răcit 10 minute, se dezlipește cu cuțitul de pe margini și se răstoarnă blatul pe o tavă pe care am pus un șervet sau o pânză. Apoi, se răsucește imediat cu ,,fața” în sus. Altfel, aceasta se va lipi de suprafața pe care îl răsturnăm.

Se lasă la răcit și se umple cu crema dorită. Se poate însiropa sau se poate folosi și neînsiropat. Se poate face și blat de cacao. În acest caz, două linguri de făină se înlocuiesc cu două linguri de cacao.

Spor la treabă și poftă bună!

Comentarii

comentarii

One thought on “Blatul de tort din 5 ouă – Rețeta de bază pentru orice tip de tort VIDEO

Comments are closed.