Caltaboși și pateu sau lebăr – toate făcute acasă – Preparate din porc VIDEO

Caltaboși și pateu sau lebăr – toate făcute acasă. Cum se pregătește porcul în Banat? Cârnații, caltaboșii, lebărul ( un fel de pateu de casă la maț), sângeretele și toba – se fac în funcție de gustul și obiceiul fiecărei familii. Cert este că aceste preparate, se folosesc și se consumă primele.  Din cap şi organe se pregătesc caltaboşii şi pateul, carnea este curăţată de pe slănini şi se face cârnaţi iar jamboanele şi slăninile se pun şase săptămâni la sare după care se afumă.

 

 

În urma acestui tratament, bănățenii obțin cele mai tradiționale produse din gospodăria bănățeanului: clisa și șoanca. Aceasta este mâncarea de bază la primăvară şi vară când sătenii ies la muncile câmpului. Pe lângă o bucată de slănină afumată se pune o bucată de brânză, pâinea şi ceapă şi s-a rezolvat cu merindele pentru la câmp.

Caltaboși și pateu sau lebăr – toate făcute acasă. Caltaboşii se fac din cap de porc, slănina, șorici, organele porcului şi condimente: sare, piper, coriandru, ienibahar, cimbru, maghiran, rozmarin. Mai adaugă ceapă prăjită bine şi usturoi. carnea se fierbe, se curăţa de pe oase, se dă prin mașina de carne prin sită cu ochiurile cele mai mari, se amestecă bine, se pun condimente, se folosește zeama în care au fiert la frământat, apoi se umplu mațele. Nu prea tare. Se pun în zeama clocotită până s-a fiert membrana. Se scot cu grijă și se pun în apă rece. Apoi se scot și se pun la rece pe o masă.

Pentru pateu, folosim slănina, o bucată de carne de la burtă și ficatul de la porc. carnea se poate înlocui cu o inimă și o limbă. Proporția este cam 50% ficat, 40% slănină și 10% carne. Ingredientele se fierb, se lasă la răcit, apoi se dau de două ori prin mașina de carne cu sita mică. Se pune uleiul în care am prăjit ceapă (după gust) usturoi, sare, piper şi măghiran, plus un praf de cimbru. Se amestecă bine, se umplu intestinele (nu am mai spus mațe) apoi se pun la fiert în zeama din cazan. Se lasă până ce fierbe membrana și se scot pe un platou, la rece.

Caltaboși și pateu sau lebăr – toate făcute acasă. Și gataaa! Am terminat cu pateul şi caltaboșii. Mie îmi trebuie poftă bună, vouă vă spun spor la treaba!

Comentarii

comentarii