Campania umanitară ”Împreună dăruim viață” la momentul bilanțului

Luni 27 Noiembrie 2017 a avut loc, la Reșița, activitatea de bilanț a campaniei umanitare ”Împreună dăruim viață” organizată, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, episcopul Caransebeșului, de Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, alături de mai mulți parteneri județeni, în perioada 30 Octombrie – 27 Noiembrie 2017.

Sala de ședințe a Primăriei Municipiului Reșița a găzduit evenimentul la care au fost prezenți reprezentanți ai tuturor filialelor ATOR participante la campanie, partenerii campaniei, reprezentanți ai beneficiarilor, precum și ai autorităților locale, în frunte cu primarul municipiului Reșița – Ioan Popa.

În debutul întâlnirii, cei prezenți au vizionat un filmuleț cu principalele momente ale campaniei, pregătit de Anita Radics – președinte al ATOR Banatul de Munte, după care, părintele Mihai Ciucur – coordonatorul campaniei, a prezentat bilanțul în cifre al celor patru săptămâni de campanie. ”Rezultatele campaniei sunt peste așteptările noastre, lucru demonstrat de cifrele prezentate, chiar dacă nu credem că binele făcut poate fi cuantificat sau măsurat în cifre. Dincolo de bilanțul acesta, care arată atât o crește a numărului de donatori de sânge, cât și un număr important de beneficiari ai campaniei, totuși, câștigul cel mai mare este acela că tinerii noștri au avut posibilitatea de a lucra binele dezinteresat – după porunca Mântuitorului, precum și de a interacționa cu bătrânii aflați în dificultate. Componenta spirituală și împlinirea sufletească sunt, așadar, cele mai valoarease obiective atinse și împlinite în cadrul acestei campanii” a subliniat părintele Mihai Ciucur, moderatorul întâlnirii.

În continuare, au luat cuvântul partenerii și invitații prezenți, care au adresat mesaje de felicitare și încurajare, îndreptate în special către tinerii atoriști. Doamna Tudorița Nicula – președinta Asociației ”Din inimă pentru inimă” a subliniat impactul deosebit pe care campania l-a avut în comunitate, în special în municipiul Reșița, lucru confirmat și de dr. Rodica Neaga – managerul Centrului de Transfuzie Sanguină din Reșița, care a afirmat că ”se cunoaște de când s-a încheiat campania”, numărul donatorilor scăzând destul demult după încheierea campaniei. De asemenea, doamna doctor a mulțumit tinerilor pentru implicare și i-a invitat pe toți cei prezenți să fie solidari cu nevoia de sânge, care rămâne o problemă deosebită la nivel social. Au urmat, mai apoi, mesaje din partea d-nei Luci Peia – consilier local, care a evidențiat puterea lucrului bun făcut ”împreună”, a doamnei Nadia Pasici – șefa Centrului pentru Persoane Vârstnice al Primăriei Reșița, care a arătat impactul deosebit, în special în plan emoțional, pe care campania l-a avut asupra beneficiarilor centrului, precum și a părintelui Gheorghe Șuveți – protopopul Reșiței care a evidențiat efortul și meritele deosebite ale tinerilor atoriști în cadrul acestei campanii.

La final, reprezentanta ATOR Banatul de Munte – Anita Radics, a transmis mesajul de mulțumire din partea tinerilor, un cuvânt sensibil și emoționant, ca de fiecare dată: ”Deși la început ne părea ca un gest de obișnuință, firesc în a ne implica în cea de-a patra campanie umanitară a asociației noastre, aceasta a avut ceva cum noi numim „ALTFEL”.. Am intrat în casa, în intimitatea, în vorba și în suferința „bunicuților”, așa cum ni-i am numit în această perioadă. Le-am dăruit povestea, Cuvântul lui Dumnezeu, zâmbete și amintiri prețioase de câteva minute, înrămate într-o îmbrățișare. Ce putea fi mai frumos decât ceea ce am trăit și simțit noi? Să le fim alături, să-i vedem preț de-un timp fericiți, să le arătăm că tinerețea nu-i uită și să ne bucurăm de reușita a câtorva săptămâni de adevărat voluntariat. Împlinire! Acesta e cuvântul ce a caracterizat această campanie!”

La rândul său, primarul Reșiței, domnul Ioan Popa, a transmis un cuvânt de felicitare tinerilor atoriști și tuturor partenerilor campaniei, arătându-se ”plăcut surprins” de implicarea deosebită, în special în ultima perioadă, a tinerilor ortodocși în problemele comunității, precum și de atenția constantă din ultima vreme a Bisericii acordată tinerilor din municipiul Reșița, dar și din tot județul.

La final, părintele consilier Gabriel Gozman – coordonatorul Sectorului Social-Filantropic, Misionar și Activități cu tineretul, a transmis cuvântul de felicitare și binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și a înmânat, din partea ierarhului, Diploma de Excelență ”Sf. Apostol și Evanghelist Luca” și câte o Biblie domnului primar Ioan Popa, precum și doamnelor Tudorița Nicula și Luci Peia.

Campania ”Împreună dăruim viață” în fapte si cifre

Primul obiectiv al campaniei umanitare a fost aceea de a crește numărul donatorilor de sânge și de a conștientiza populația despre importanța și beneficiile donării sângelui. În decursul celor zece zile de campanie de donare de sânge (31 octombrie – 14 noiembrie) numărul persoanelor care au donat sânge la Centrul din Reșița a crescut cu 66% față de media obișnuită, înregistrându-se 240 de donatori (deci o medie de 24 de donatori/zi), față de 144 de donatori (14.4/zi) în zece zile obișnuite. Luând în calcul și pe cei 88 de donatori din județ – care au donat sânge în cadrul campaniei, în punctele mobile organizate de atoriști la Caransebeș, Oțelu Roșu, Oravița, Bozovici și Moldova Nouă – creșterea numărului de donatori este remarcabilă: cu 235% mai mult față de media obișnuită. De asemenea, în cadrul campaniei, au fost colectate 122 de seturi de bonuri de alimente de la donatorii de sânge, bonuri care au fost folosite pentru a cumpăra alimente beneficiarilor campaniei. Pe lângă aceasta, au fost distribuiți aproximativ o mie de fluturași și pliante de promovare a campaniei și de informare a popuației privind importanța donării sângelui, au fost realizate emisiuni la radio și televiziune pe această temă, precum și articole de presă în special în mediile online.

A doua compnentă importantă a constat în oferirea de alimente și de Biblii bătrânilor bolnavi și singuri de pe raza întregului județ. Astfel, cu ajutorul bonurile de alimente oferite de donatorii de sânge și prin contribuțiile financiare ale voluntarilor, au fost cumpărate alimente în valoare de 11.500 lei care au ajuns la aproximativ 200 de bătrâni din județ. De asemenea, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, fiecare beneficiar al campaniei a primit, în dar, câte un exemplar din Biblie cu scris mare. Bibiliile au fost dăruite de tinerii atoriști care, cu acest prilej, au realizat lecturi biblice și au purtat discuții pe marginea pildelor lecturate alături de ”bunicii lor”.

Valoarea totală a ajutoarelor oferite celor 205 bătrâni aflați în dificultate a fost de 21.895 lei, incluzând donațiile în alimente, precum și valoarea Bibliilor dăruite. De menționat ar fi și faptul că la campanie au participat 125 de tineri, membri ai ATOR Banatul de Munte, din cele 8 filiale la nivelul cărora s-a desfășurat campania, respectiv: Reșița, Bocșa, Anina, Oravița, Moldova Nouă, Valea Almăjului, Caransebeș și Oțelu Roșu.

Cheia reușitei? Lucrul bun, împlinit ”împreună”

În contextul unei societăți din ce în ce mai dezbinată și mai polarizată, devine remarcabil faptul că proiectul a fost susținut de nu mai puțin de 38 de instituții partenere, printre care amintim: organizații non-profit, protopopiate și parohii, unități de învățământ, sau autorități locale. Merită amintiți, în acest context, cei mai importanți parteneri ai campaniei și anume: Asociația ”Din inimă pentru inimă”, Radio România Reșița, Primăria Municipiului Reșița, Asociația Învățătorilor Caraș-Severineni, Protopopiatul Reșița, Secția de Teologie din Caransebeș (din cadrul Universității ”Eftimie Murgu” Reșița) care, alături de ceilalți parteneri, au susținut campania tinerilor atoriști la nivel județean. Lor și tuturor donatorilor și oamenilor cu suflet mare care s-au implicat se cuvine să le adresăm, la final, un cuvânt de mulțumire și recunoștință în numele tuturor tinerilor și beneficiarilor.

Mulțumirea de final, însă, aparține tinerilor, care, prin glasul Anite Radics, au transmis următiarele cuvinte: ”Vă mulțumim celor care ați crezut în noi, în tinerețea și în implicarea noastră și pentru că, între timp, poate fără să vă dați seama, ați devenit ATOR-iști. Nu știm dacă ați realizat, dar, implicându-vă în această campanie alături de noi și noi alături de dumneavoastră, v-ați asumat responsabilitatea de a ne arăta cum se face lucrul bine, în comun, responsabil, cu devotament și în comunicare și comuniune. Noi ne-am aflat cumva sub aripa îndrumării dumneavoastră și ne bucurăm pentru faptul că am avut această ocazie. Pentru că am învățat. De la oamenii mari, pe care noi, de fapt, îi numim tot tineri, ce înseamnă să faci un lucru, să te zbați pentru el, să-l gândești și organizezi, să pui dragoste în făptuirea lui și să înveți să-i găsești bucuria, oricât ar fi, uneori, de complicat. Noi suntem ATOR-iști și vă mulțumim tuturor că, în acest proiect, ne-ați fost formatori! Dumnezeu, până la urmă, ne-a adus pe unii lângă alții. Ca noi să mai învățăm, iar dvs să aveți curajul să vă bucurați de tinerețea de azi a Banatului de Munte. Care nu e moartă. Ci clocotește de viață, de setea conștientă și poate și inconștientă de a găsi în orice lucru sensul – pe Hristos. Curaj! Suntem tineri și ne simțim mai tineri ca oricând, aici, în căsuța noastră de la ATOR, unde încercăm să ne găsim și să nu ne pierdem sensul. Suntem tineri…și ai Tăi suntem, Doamne!”
ATOR Resita

Comentarii

comentarii